Golden Blitzkrieg

De când a câştigat alegerile, preşedintele Băsescu a încercat să ne dea de înţeles că nimic nu mişcă în ţara asta fără ştirea lui.

De la structura iniţială a Guvernului până la întâlnirile dintre petrolişti şi gazetari prin birturi plasate pe malul nu ştiu cărui lac, de la soarta ziariştilor care şi-au prelungit gratuit sejurul în Irak până la manipularea Bursei, totul trebuia să aibă legătură cu locatarul de la Cotroceni.

Dacă Elena Udrea apărea cu o nouă coafură, Traian Băsescu zâmbea subţire, lăsându-ne să pricepem că el a fost hair-style-istul. După ce a ajuns la CNSAS maldărul de dosare (celebrul milion şi-o ţâră), locatarul Cotrocenilor ne-a informat, ca o atingere uşoară de floretă, că pre mulţi oameni politici vor popi ele, ca şi cum tocmai le terminase de citit.

Trist – joacă excelent tristeţea şi lacrimile, încât mă mir că la recenta gală UNITER n-a luat nici un premiu la categoria actorie – ne-a sugerat să e la curent cu tot ce se întâmplă „în spatele uşilor închise” din palatul Victoria. Când Năstase, proaspăt pus la zid de propriii ortaci – un soi execuţie pesedistă a la Târgovişte, dar nu într-o unitate militară, ci într-o galerie de artă – n-a mai trecut la Partidul Conservator, tot Băsescu, printr-un simplu telefon, s-a vrut în spatele acestei mişcări de stand-by politic.

Nevoia, aproape patologică, de a se afla la originea tuturor celor făcute ori nefăcute în societatea românească a început însă să-i joace feste preşedintelui. Uşor, uşor e acuzat de câte-n lună şi în stele. Se joacă Boc de-a alegerea lui Turianu ca şef peste memoria fostei securităţi? Toată lumea bănuieşte că în spatele acestei măgării se află, de fapt, Traian. Şi – hai, Traiane, de te explică! Se trezeşte Turianu turuind despre colaborarea cu ex-poliţia politică a actualului premier?

E limpede că înapoia „dezvăluirilor” întâmplătoare ale fostului judecător se găseşte de fapt Băsescu. Şi – hai, Traiane, de te explică! Îi tună lui Vadim să ne mărturisească dragostea lui pentru comandantul de navă amiral a flotei româneşti şi să ne descrie întâlnirile dese din ultima vreme dintre preşedinte şi fruntaşii PSD, doar aşa, pentru a mai crea un strop de zâzanie în Alianţă? E transparent: Băsescu i-a cerut să facă asta, pentru a-i determina pe liberali să se cuminţească! Şi, hai, din nou, Traiane de te explică!

Se laudă peste tot Gigi Becali cu prietenia dintre el şi Băsescu, iar apoi îi face în toate felurile pe liberali? De netăgăduit, e din nou un joc subteran al preşedintelui, pentru a scădea din încrederea populaţiei în premier şi-n partidul pe care-l reprezintă. Şi, iar, hai Traiane de te explică! În ritmul ăsta, preşedintele României va ajunge să dea, zilnic, explicaţii pentru orice: de ce s-a calificat Steaua şi nu Rapid, care-i motivul de tot divorţează şi se tot împacă Prigoană cu Bahmuţanca, din ce cauză Irinel Columbeanu e atât de frumos şi cu atâta sex-apeal ori care dracu-i până la urmă „Secretul Mariei”.

Toate astea în timp ce integrarea României mucegăieşte încet, dar sigur, de la atâtea inundaţii, iar un nivel de trai decent e atât de îndepărtat de majoritatea românilor încât dacă, disperaţi, l-ar striga, nu i s-ar auzi nici măcar ecoul.

Cu Jiji, cu Elena, cu Talpeş se întâlneşte, după câte un scandal, la Golden Blitz. Deşi are răspuns la toate întrebările posibile, un lucru se pare că – totuşi – nu-l ştie. Cu istoria românească nu se va întâlni niciodată într-un restaurant. Fie el şi de lux…

Miron Beteg

*** Punctele de vedere exprimate de colaboratorii ziarului nostru în rubricile de opinii nu coincid neapărat cu cele ale redacţiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !