Grad ridicat de incredere financiara

De Cristina Ghilea
Grad ridicat de incredere financiara
Evaluatorul internaţional Fitch apreciază că Oradea are o capacitate bună de restituire a creditelor.

Asta în contextul unei economii în dezvoltare, a continuităţii politice locale, a performanţelor financiare solide şi a unui cadru legislativ stabil.

„Acest rating este, de fapt, o opinie externă. Evaluatorul măsoară probabilitatea achitării la timp a creditelor accesate, bazată pe performanţele financiare ale entităţii respective. E o carte de vizită în relaţia cu băncile şi investitorii”, spune Eduard Florea, şef peste Direcţia Economică din Primărie.

Ratingul Fitch ar putea fi util municipalităţii în perspectiva accesării unui credit de 20 miloane de lei pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană. Vizate sunt proiectele referitoare la reabilitarea sistemului de termoficare, la aqua-parcului, extinderii utilităţilor în parcul industrial dar şi pasajele peste centură sau drumul expres.

Cu accesarea acestui credit, datoria publică ar putea creşte cu aproximativ 100 milioane lei în 2012. Dat fiind faptul, că majoritatea împrumuturilor sunt contractate în euro, municipiul este expus riscurilor legate de cursul valutar.

Evaluarea Agenţiei Internaţionale Fitch Ratings a fost dată la mijlocul săptămânii trecute, calificativele de rating pentru municipiu fiind „BBB-” pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi-n moneda naţională şi „F3” pe termen scurt în valută, informează municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Management prudent

Evaluatorii Fitch au observat că Oradea are un istoric bun în ceea ce priveşte managementul financiar prudent. „Deşi, gradul de îndatorare a crescut, în special în perioada 2007-2009, municipiul rămâne mult sub limita de îndatorare (gradul de îndatorare este limitat la 30% din media veniturilor pentru ultimii 3 ani) fiind lansate totodată proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii. Excedentul din exploatare a crescut la 22,3%, evidenţiind cea mai bună performanţă din ultimii 5 ani sub acest aspect. Excedentul este suficient pentru a asigura costul împrumuturilor de cel puţin 12 ori şi serviciulul datoriei publice de aproximativ 4 ori. Cu un cost al dobânzilor de aproximativ 1,9% din veniturile din exploatare şi un excedent de peste 20% sunt asigurate suficiente resurse pentru investiţiile municipiului”, spune comunicatul PMO.

Vârf de plată

Fitch Ratings estimează că performanţele bugetare îşi vor păstra actualul nivel în perioada 2012-2014. Cu intrarea în vârful de plată al creditelor accesate în mandatele anterioare, Oradea înregistrează o uşoară creştere, de 0,4%, a ponderii datoriei publice din totalul veniturilor anului 2011. Datoria publică a crescut cu 16% în 2011 ajungând la 258 milioane lei la sfârşitul anului 2011, fiind structurată pe termen lung, cu o maturitate de peste 5 ani. Municipiul Oradea a contractat un credit de 10,3 milioane Euro şi unul de 25 milioane lei în 2011 şi preconizează că va folosi în 2012, 5,1 milioane din creditul contractat în Euro şi integral creditul în lei.

Societăţile CL

Municipiul Oradea este acţionar sau asociat majoritar în mai multe societăţi comerciale – Electrocentrale SA, OTL SA, ADP SA sau Compania de Apă SA care, împreună, au datorii de 182,8 milioane euro din care municipalitatea a garantat un împrumut de 20 milioane de lei contractat pentru achiziţia de combustibil pentru furnizarea de energie termică. Datoria publică totală a municipiului, incluzând şi datoriile societăţilor la care este acţionar atinge suma de 452,9 mil lei la sfârşitul anului 2011.

În trendul naţional

Evaluatorii au avut în vedere şi gradul relativ scăzut al autonomiei locale financiare, starea politică actuală din România şi riscul asociat creşterii gradului de îndatorare, care ar putea avea impact asupra politicii fiscale şi economice din perspectiva alegerilor din toamnă.

Ratingul oraşului este la nivelul întregii ţări. „Evoluţia economică a României în 2011 a fost una pozitivă, PIB-ul crescând cu 2,5%(în 2010 scăzuse cu 1,6%). Conform estimării Fitch Ratings, în 2012 se preconizează o creştere moderată, de 1,3%, care este sub media creşterii de 3,9% atinsă în perioada 2005-2009. Acest aspect este reflectat în impozitele şi taxele municipiului al căror grad de colectare s-a îmbunătăţit uşor, cu 3,4%, în 2011. Nivelul de trai este peste media naţională, iar rata somajului din judeţul Bihor a scăzut la 4,1% la sfârşitul anului 2011(România 5,1%) şi a ajuns la 4% în luna martie 2012”, se mai arată în comunicatul Primăriei.

 

Fact box:

Calificativele Fitch sunt:

cel mai bun: grad investiţional(în care se află şi Oradea, chiar dacă în partea de jos a grilei)

speculativ(cu credibilitate financiară scăzută)

predominant speculativ (cu risc substanţial)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !