Grădina Zoologică, în pericol

Grădina Zoologică, în pericol
Gradina Zoologica functioneaza doar în virtutea legilor din domeniul autorizarii, care se contrazic, si a bunavointei autoritatilor. Protectia Mediului ar putea dispune închiderea Gradinii, dar mutarea costa 190 miliarde ROL.

Conform Zenaidei Luncan, inspector în cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bihor, exista în vigoare un act normativ care obliga institutia sa fie acreditata în 45 de zile, termen deja depasit, si un altul care o obliga sa obtina autorizatie de functionare în doi ani.

Institutia nu e autorizata si nici nu va fi în curând. „Agentia Nationala de Protectia Mediului ne-a cerut explicatii despre situatia de la Oradea, dar nu are nici un interes sa inchida Gradina Zoologica, deci nu ne-a pus sabia deasupra capului”, spune Zenaida Luncan.

Neîntelegeri

Deocamdata, Gradina Zoologica face obiectul unei dispute între RAPAS, respectiv Primaria Oradea, si Protectia Mediului. RAPAS, care patroneaza Gradina Zoologica, a depus la APM documentatia de autorizare. Conform procedurilor, inspectorul institutiei, Zenaida Luncan, a fost sa verifice în teren conditiile existente. A rezultat un proiect de program de conformare, deoarece Gradina nu îndeplineste conditiile legale pentru autorizare.

„Pe lânga alte lucrari, Gradina Zoologica necesita 7.255 mp pentru extindere. Nu am reusit sa identificam în vecinatate un teren pentru extindere”, spune Dan Gherdan, director executiv adjunct al Serviciului de Salubritate de la  Primaria Oradea.

Diferenta de calcul

APM si RAPAS au facut separat, dar dupa aceleasi normative europene, calcule în ceea ce priveste suprafata necesara pentru ca Gradina Zoologica sa functioneze la parametrii europeni. În timp ce Zenaida Luncan sustine ca este necesara o suprafata de 24.624 mp, iar RAPAS revendica 59.799 mp. Acum Gradina Zoologica functioneaza pe 17.391 mp. Zenaida Luncan sustine ca singura solutie este reamenajarea Gradinii pe vechiul amplasament.

„În primul rând, aici exista vegetatie, exista retea de apa, canalizare, spune Zenaida Luncan. Mutarea Gradinii cred ca înseamna închiderea ei. În primul rând ca, în perspectiva mutarii, în locul actual nu s-ar mai face investitii, deci nu o sa obtina autorizatia. Apoi, o suma atât de mare nu ar face decât sa-i sperie pe consilieri”.

Solutii

Gradina Zoologica functioneaza pe acest amplasament de 40 de ani, si acolo traiesc 700 de exemplare de animale. Ioan Astilean, directorul Gradinii Zoologice, cauta solutii pentru ca institutia sa ramâna la Oradea.

Astilean este sprijinit si de o fundatie ecologista, care a luat în calcul si accesarea unor fonduri extrabugetare, pentru a salva Gradina Zoologica. Ecologistii sustin ca Gradina ar putea servi si ca loc de studiu pentru studentii de la Protectia Mediului si cheama Universitatea sa se implice în autorizarea institutiei.

Bursasiu Veronica

Taguri: