Grâu bun şi mult anul acesta

Grâu bun şi mult anul acesta
Producţia de grâu din acest an, de circa 5,7 milioane de tone, este cu 10% mai mare decât anul trecut şi suficientă din punct de vedere cantitativ pentru a acoperi necesarul de consum alimentar, furajer, şi chiar şi pentru exporturi, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

„Pentru consumul uman, respectiv panificaţie, este nevoie de 3,5 milioane de tone de grâu. Noi avem acest necesar, din punct de vedere cantitativ, dar nu ştim încă dacă din punct de vedere calitativ putem acoperi cererea. Lucrăm acum la stabilirea indicilor de calitate, dar părerea mea este că necesarul va fi acoperit”, a spus Dumitru. El a adăugat că a fost recoltat 96% din totalul producţiei, respectiv 5,6 milioane de tone.

„Estimăm pentru acest an o producţie de 5,7 milioane de tone de grâu, suficientă pentru a ne acoperi consumul alimentar, furajer, de sămânţă şi să ne mai rămână chiar şi pentru exporturi”, a afirmat Dumitru, care a precizat că producţia este sub estimările de 6,7 milioane de tone, dar peste producţia de 5,2 milioane de tone, înregistrată anul trecut.

Ministrul a spus că dacă preţul grâului nu va scădea, va exista o tendinţă de majorare a preţului pâinii. Dumitru nu a dorit să anticipeze cu cât ar urma să crească preţul pâinii, însă a spus că majorarea va fi mai mică decât estimările de 30% ale patronatelor din panificaţie.

În Bihor

Grâul din judeţul Bihor este secerat în proporţie de 95%. „Mai trebuie secerat grâul de pe parcelele mici din gospodăriile din zona colinară şi de deal”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. Conform acestuia producţia medie de anul acesta este de 2.800 de kilograme la hectar. Producţii mai bune s-au obţinut în nordul judeţului. Aici s-au recoltat şi 5.500 kilograme la hectar. Suprafaţa totală cultivată anul acesta cu grâu în judeţ este de 56.200 de hectare faţă de 65.000 de hectare cultivate anul trecut. Cu toate acestea, producţia medie la hectar în 2010 este mai mare decât în 2009 când au fost obţinute 1.850 kilograme la hectar. Se estimează că în anul în curs producţia totală de grâu din judeţ o să fie de 155.000 de tone faţă de 120.000 de tone obţinute în 2009. „Această cantitate acoperă nevoile de consum atât ale populaţiei cât şi a animalelor din judeţ”, a concluzionat şeful DADR Bihor.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !