Gravidă moartă. Vina aruncată pe Ambulanţă

Războiul stins în urmă cu câţiva ani dintre SMURD şi Ambulanţa Bihor e pe cale să explodeze. Picătura care a umplut paharul este se pare o deficienţă în organizarea echipajelor medicale de urgenţă, care a avut ca urmare decesul unei femei însărcinate în luna 8.

ORADEA – Mai exact, în 30 noiembrie 2008, o femeie din Salonta, gravidă în luna a 8, era singură acasă. Fetiţa ei (11 ani) era plecată la un concurs iar soţul, tâmplar de meserie, era plecat la lucru. La un moment dat, fetiţa şi-a sunat mama. Fiindcă mama nu i-a răspuns, micuţa s-a impacientat şi ştiind că mămica ei suferă de epilepsie l-a anunţat telefonic pe tatăl ei, care a anunţat ambulanţa.  La caz s-a deplasat un echipaj de paramedici şi unul de la Ambulanţă cu asistent medical. După 16 minute abia s-a anunţat la dispeceratul ISU că e nevoie de medic pentru cazul din Salonta.
Dr. Adriana Casian s-a deplasat la caz, dar a ajuns se pare prea târziu. Gravida făcuse stop cardiorespirator şi manevrele de resuscitare efectuate timp de 30 de minute nu au avut efect. Gravida a fost declarată decedată.
Ca urmare a acestei tragedii, SMURD Bihor a transmis la Bucureşti cazul, iar sâmbătă, 6 decembrie 2008, ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a descins direct la Ambulanţa Bihor. În urma investigaţiei efectuată personal, Arafat a ajuns la concluzia că Ambulanţa Salonta nu a procedat corect trimiţând la caz doar asistent. În plus, Arafat ar  mai fi învinuit Ambulanţa de deficienţe la nivel de dispecerat şi resurse umane.
Dr. Arafat a explicat că la gravidă trebuia să se deplaseze medicul de la Ambulanţa Salonta, care în acele momente era cu un echipaj la supravegherea unui meci de fotbal. Şefii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor susţin însă că medicul respectiv era liber în ziua cu pricina şi că a fost chemat de acasă chiar şi pentru acea supraveghere de meci, pentru care există un contract.
Dr. Hadrian Borcea susţine că sosirea dr. Arafat la Oradea nu este atac la persoana managerului de la Ambulanţa Bihor, dr. Tiberiu Bondar. În schimb, surse apropiate sistemului medical susţin că intenţia  dr. Arafat era iniţial de a-l schimba din funcţie pe dr. Bondar şi de a-l înlocui cu un alt om care ar fi dispus să subordoneze întregul serviciu la SMURD.
Pe de altă parte, se pare că şi Ambulanţa Bihor ar fi contabilizat anumite gafe făcute de către colegii SMURD, dar pe care însă nu le-au nici mediatizat şi nici nu le-au folosit împortiva colegilor lor.
Oficialii orădeni consideră că pentru cetăţeni, lucrul cel mai eficace ar fi unirea şi nu subordonarea celor două servicii medicale de urgenţă şi păstrarea în funcţie a celor doi şefi. Dr. Arafat urmează să facă publice rezultatele de la Ambulanţa Bihor şi ultimele informaţii de pe teren indică faptul că secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii ar renunţa la iniţiativa de schimbare din funcţie a managerului de la Ambulanta Bihor.

 

Otilia Sandor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !