Grãdina Zoologicã, departe de Europa

7Comentarii
Grãdina Zoologicã, departe de Europa
ORADEA – Intrarea României în UE impune respectarea unor condiţii drastice în ceea ce priveşte grãdinile zoologice din toatã ţara. Multe din acestea riscã sã fie închise, iar soarta animalelor, unele ţinute în cuşti prea mici şi murdare, altele subnutrite, este indecisã.

Investiţii incerte

Sute de animale din Grãdina Zoologicã din Oradea o duc la fel de greu ca tovarãşele lor din alte oraşe. Condiţiile sunt departe de a fi îndeplinite, suprafaţa de 3,6 ha fiind mult prea micã pentru cele peste 700 de animale, astfel încât administraţia grãdinii zoologice trebuie fie sã se scape de o parte din animale, fie sã gãseascã un nou spaţiu, de aproximativ 20 ha. „ªedinţa Consiliului Local va avea loc la sfârşitul lunii şi abia apoi vom afla exact câţi bani se alocã. Noi estimãm cã reabilitarea completã ar necesita o investiţie de aproximativ 52 de miliarde de lei, dar acestea sunt doar nişte calcule aproximative”, a declarat Molnar Mihaly, directorul tehnic al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate.

Listã lungã de condiţii

Pentru ca Grãdina Zoologicã din Oradea sã obţinã Autorizaţia de Mediu, s-a propus un program de conformare cu nu mai puţin de 13 cerinţe ce trebuie îndeplinite. Acestea includ asigurarea reţelei de apã şi canalizare, inclusiv un bazin de colectare vidanjabil al apelor reziduale, realizarea unei platforme betonate pentru colectarea dejecţiilor solide şi asigurarea colectãrii celor lichide în bazinul vidanjabil, racordarea la reţeaua de termoficare a unora dintre adãposturi, reabilitarea unor clãdiri, precum şi a gardului perimetral, construirea unui complex de prezentare a maimuţelor, refacerea plãcuţelor de prezentare a animalelor, dotarea Grãdinii Zoologice cu un calculator şi alte accesorii, asigurarea serviciilor unui biolog, precum şi aisgurarea unui efectiv optim de animale în raport cu spaţiul respectiv.

Strãinii dau bani

Strãinii par a fi mai îngrijoraţi de soarta animalelor ţinute în grãdinile zoologice din România decât românii înşişi. Englezii au dat dovadã de spirit caritabil, donând 35.000 de lire sterline pentru salvarea animalelor de la unele grãdini zoologice din România ameninţate cu închiderea. Atât Organizaţia Mondialã pentru Protecţia Animalelor, cât şi fundaţia Born Free au contribuit cu sume mari, dar donaţiile nu se opresc aici, venind şi din partea unor cetãţeni cu suflet mare, care sperã sã schimbe în bine situaţia. Donatorii se tem cã animalele vor fi omorâte dupã închiderea grãdinilor zoologice. Situaţia acestora e precarã în mai multe oraşe din ţarã, chiar şi în Bucureşti, unde trei urşi ar putea fi mutaţi într-un sanctuar din Munţii Carpaţi, pentru a fi salvaţi.

Monica Mateiu7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor