Greco – catolicii au recuperat biserica din Vălani

2Comentarii
Greco – catolicii au recuperat biserica din Vălani
VALANII DE BEIUS – Episcopia Greco – Catolică a reuşit vineri dimineaţă să pună în aplicare sentinţa judecătorească prin care i-a fost retrocedată biserica din Vălani, însă la câteva ore sigiliul pus de executorul judecătoresc a fost rupt de oamenii din sat.

Potrivit juristului Episcopiei Greco – Catolice Florin Jula, vineri dimineaţă, executorul judecătoresc a reuşit să intre în biserică şi să pună sigiliul pe ea. Câţiva credincioşi ortodocşi, prezenţi la faţa locului, au fost ţinuţi la distanţă de jandarmi. Jula a precizat că după plecarea jandarmilor credincioşii ortodocşi au rupt sigiliul pus de executor şi au intrat în biserică. „Am fost sunat şi mi s-a pus că au intrat în biserică după ce au rupt sigiliul. Încă nu ştim ce vom face. Dar au încălcat o proprietate”, a spus Florin Jula. El a precizat că vineri, după ce au intrat în posesia bisericii le-au propus preoţilor ortodocşi să slujească împreună în biserică. „Le-am spus că le dăm cheie pe loc, dar au refuzat”, a spus Jula.

În urmă cu o săptămână, credincioşii ortodocşi din Vălanii de Beiuş au împiedicat executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia instanţei de retrocedare a bisericii din sat la greco-catolici. Peste o sută de săteni şi 20 de preoţi ortodocşi au fost gata să înfrunte jandarmii pentru a nu le înapoia biserica greco-catolicilor, proprietarii de drept. Biserica din sat a fost retrocedată anul trecut. De atunci s-a tot încercat fără succes repunerea în posesie. Pe 29 mai 2007, peste 30 de preoţi ortodocşi „au făcut zid” pentru ca în lăcaş să nu poată intra credincioşii greco-catolici, deşi episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea anunţaseră eforturi pe linia ecumenismului şi bunei înţelegeri. Potrivit Episcopiei Greco-Catolice, ea a finanţat în 1856 construirea bisericii din Vălanii de Beiuş de către un grup de meşteri italieni.
Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor