Grefierii protestează după ce transferul contribuțiilor sociale le-a micșorat veniturile

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
3Comentarii
Toţi grefierii de la instanţele din Oradea, în grevă japoneză
Toţi grefierii de la instanţele din Oradea, în grevă japoneză - © FOTO: Crina Dobocan
Grefierii de la instanţele judecătoreşti din Bihor şi cei de la parchetele pe lângă acestea sunt nemulţumiţi de modul de calcul al veniturilor băneşti.

Grefierii din Bihor şi-au pus banderole albe pe braţul drept. Aceştia s-au alăturat colegilor lor din toată ţara care protestează, pe parcursul întregii zile, faţă de modul de calcul al drepturilor de natură salarială, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Greva japoneză nu afectează programul de lucru cu justiţiabilii.

,,Principalul motiv de nemulţumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani de muncă şi în funcţie vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei, cu toate că, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală.

,,Considerăm astfel că suntem discriminaţi faţă de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creştere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%)’’, a declarat Denisa Dindareanu, preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România.

Mişcarea de protest reprezintă o încercare de a atrage atenţia factorilor decizionali asupra situaţiei în care grefierii se află. Denisa Dindareanu a precizat că Ministerul Justiţiei a fost sesizat cu privire la aceste probleme, însă nu a adoptat o poziţie oficială în vederea soluţionării problemelor.

Cornelia Maghiar, vicepreşedintele Sindicatului SINDJUST, a declarat pentru Jurnal bihorean/bihon.ro că la Oradea toată lumea şi-a pus banderole albe.

,,Motivul protestului nostru este strict legat de scăderea salariilor. Veniturile colegilor noştri – care au o vechime de peste 15 ani în sistem, vor fi mai mici cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar cei cu vechime maximă (peste 20 de ani) vor avea salariile diminuate cu o sumă şi mai mare. Altfel spus, la o parte dintre noi, în loc să ni se mărească veniturile sau să rămână la acelaşi nivel, ni se vor diminua. Sperăm să se sesizeze organele în drept şi poate ca în 10 februarie când vom lua salariile, cineva să se trezească şi să facă modificări favorabile nouă’’, a declarat grefiera Cornelia Maghiar de la Judecătoria Oradea.

Grefierii ameninţă că, dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, ei sunt dispuşi să apeleze la mişcări de protest, inclusiv la întreruperea temporară a activităţii.

greva-japoneza-banderola-alba3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor