Greu la deal cu inventarul (ne)negociat

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Ioan Mang, Pasztor Sandor si Traian Bodea au încercat să-i convingă pe liberali că inventarul nu e o miză. Fără succes, însă.
Ioan Mang, Pasztor Sandor si Traian Bodea au încercat să-i convingă pe liberali că inventarul nu e o miză. Fără succes, însă.
În ciuda imperativului cerut de Curtea de Conturi, Consiliul Judeţean nu reuşeşte să îşi adopte inventarul, din cauza Opoziţiei PNL.

În ciuda încercărilor repetate ale Executivului, Consiliul Judeţean nu reuşeşte nicicum să îşi adopte inventarul public şi privat, aferent anului 2016. Motivul: coaliţia majoritară PSD-UDMR-ALDE nu are cele două treimi necesare pentru a trece proiectul, altfel unul banal, iar Opoziţia PNL continuă să se încăptăţâneze, refuzând să voteze inventarul. Chit că actuala conducere a Judeţului a ajuns la Putere abia la jumătatea anului trecut, înainte fiind o administraţie liberală, vreme de opt ani.

Teren… politic, în plus!?

De astă dată, motivul invocat de Ionel Avrigeanu, Dacian Foncea şi ceilalţi consilieri judeţeni liberali este legat de un teren situat pe strada Gheorghe Doja. Liberalii găsesc că nu are ce căuta în inventarul public al judeţului un teren ce aparţine, de fapt, Spitalului Judeţean, unitate transmisă între timp în administrare de Consiliul Judeţean Primăriei Oradea, în urmă cu mai mulţi ani. Atitudinea liberalilor a generat o revoltă mascată din partea preşedintelui Pasztor, neputincios în faţa atitudinii PNL. „Înţeleg că este o problemă ce datează de 10 ani, însă care ani la rând trece cum trece şi de 5 luni nu mai trece. Logic foarte greu se poate lega o asemenea situaţie. Eu nu am fost pe scaunul acesta în ultimii zece ani”, le-a transmis Pasztor, liberalilor. Senin, consilierul Foncea i-a replicat preşedintelui CJ că „nouă ani nu s-a născut interesul”. A fost momentul în care vicepreşedintele Mang a ţinut să intervină. „Totuşi, nouă ani aţi fost aici la masă, cu PNL!”. Foncea: „Iacătă! Este un patrimoniu nedeclarat corect când s-a predat/preluat Spitalul Judeţean. Putem susţine indreptarea erorii şi apoi votarea inventarului”. Văzând că nu o scoate la capăt cu liberalii, Ioan Mang a încercat să-i bage în corzi. Mang: „Consilierii judeţeni PNL doresc diminuarea patrimoniului judeţean şi îmbogăţirea patrimoniului municipiului Oradea. Terenul valorează 500.000 de lei. Atunci, CJ Bihor aşa a hotărât, să îl dea fără teren, lângă spital. Discuţiile nu au fost de a-l da la Primărie, ci să-l viabilizăm”. Pesedistul a făcut referire şi la o intervenţie anterioară a preşedintelui Pasztor, care le-a transmis consilierilor liberali că deja discutase cu primarul Bolojan despre situaţia terenului, primarul Oradiei fiind interesat să facă acolo un parc, în zona Spitalului Judeţean, pe strada Gheorghe Doja. Însă conducerea CJ Bihor nu se grăbeşte să predea terenul Primăriei. „Discuţia este de a-l viabiliza, nu neapărat de a-l ceda Primăriei”, a subliniat Pasztor. În schimb, Foncea a insistat că „nu există niciun document legal de intrare a acestui teren în patrimoniul CJ Bihor. Nu există la Cadastru niciun document că acest teren este al judeţului”.

19619141_10213695654175802_1409856257_o

Discuţia a rămas în coadă de peşte, iar materialul a căzut la vot. Rămâne de văzut dacă până la viitoarea şedinţă aleşii judeţeni vor reuşi să găsească o formulă pentru a vota inventarul judeţului, cerut insistent de Curtea de Conturi.

Apă votată cu greu

În schimb, CJ Bihor a reuşit, după încercări multiple, să transfere casa pompelor şi rezervorul de apă de pe strada Armatei Române către Muzeul Ţării Crişurilor, în beneficiul clădirii Muzeului, a clădirii Bibliotecii Judeţene şi a campusului şcolar Partenie Cosma. Liberalii au votat „pentru”, alături de coaliţia majoritară, după ce blocaseră acest proiect mai bine de jumătate de an.

Opoziţia liberală a votat „pentru” mai multe proiecte de hotărâri unde conducerea PSD-UDMR-ALDE avea nevoie de votul PNL, precum cele tehnice, privind preluarea unor echipamente de către ISU Crişana şi Centrul Militar Judeţean, în cadrul proiectelor finanţate de Consiliul Judeţean. La fel, un proiect de hotărâre privind avansarea cu proiectul „Drumului Apusenilor”, unde a apărut un acord cadru între CJ Bihor şi comuna Bulz, necesar pentru a putea fi dovedită în faţa finanţatorului european conectarea drumului turistic montan la un drum european – cum este DN 76, condiţie obligatorie pentru eligibilitatea proiectului.

În schimb, aleşii PNL au blocat alte hotărâri pentru care se cereau două treimi, în două speţe ce vizau dreptul de administrare al Muzeului Ţării Crişurilor asupra Muzeului Satului din Băile 1 Mai şi scoaterea la licitaţie pentru închirierea, de către CJ Bihor, a unui spaţiu din strada Corneliu Coposu.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor