Greva din învăţământ continuă

Greva din învăţământ continuă
„Iertate fie-ne noua iluziile noastre”, „Sa traiti ca noi”, sau „Fie-va viata precum a noastra” au fost doar câteva din lozincile dascalilor bihoreni care au manifestat împotriva Guvernului, marti, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor.

Protestul a avut loc dupa întâlnirea liderilor sindicali ai unitatilor de învatamânt din municipiu si din judet, unde s-a stabilit care este pozitia Bihorului privind greva generala. Asadar, la nivel judetean, din cele 7.792 voturi exprimate de membrii Sindicatului Liber din Învatamânt, în favoarea grevei au fost 4.749, iar împotriva 2.843.

În cadrul sedintei Colegiului Liderilor Sindicatului Liber din Învatamânt s-a luat în discutie si proiectul de acord prezentat de Guvernul României în conflictul de munca cu sindicatele din învatamânt. „Organizarea mitingului este urmarea fireasca a nemultumirilor fata de Guvernul României.

Constatam ca acest acord reflecta indiferenta crasa a guvernantilor fata de salariile din învatamânt”, mentioneaza Alexandru Sanislav, vicepresedintele SLÎ. Pozitia bihorenilor reflecta fidel starea de spirit la nivel national, conducerile celor patru federatii sindicale hotarând marti continuarea grevei.

„Pe ultimul drum”


Cu lozinci si lumânari aprinse, asemeni unui cortegiu funerar, grevistii au marsaluit pâna în fata Prefecturii Bihor, pentru a înmâna reprezentantului Guvernului în teritoriu o scrisoare care motiveaza aceasta actiune. Prefectul Ilie Bolojan fiind plecat din tara, iar subprefectul Traian Abrudan aflându-se la Bucuresti, scrisoarea a fost înmânata secretarului general al Prefecturii, Todor Albert.


Vizita în scoli


Chiar daca s-a decis continuarea grevei, în unele unitati de învatamânt profesorii si învatatorii îsi desfasoara activitatea ca si cum nimic nu s-ar întâmpla. Pentru a vedea care este situatia clara, inspectorul scolar general Liliana Antonescu a vizitat marti câteva scoli, dar înainte de aceasta conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bihor a trimis conducerii scolilor o circulara.

„Este o nota pentru a analiza cât mai obiectiv situatia generata de greva generala si sa ne comunice în ce masura vor începe orele. Noi am insistat foarte mult asupra propunerii Guvernului”, a precizat Liliana Antonescu.

Ioana Iuhas