Grevă generală în Grecia

Grevă generală în Grecia
GRECIA – Grecia a fost paralizată, miercuri, de o grevă declanşată de mii de muncitori din toată ţara, care au ieşit pe străzi pentru a-şi cere drepturile. Protestatarii acuză Guvernul că nu şi-a îndeplinit promisiunile făcute sindicatelor şi a propus parlamentului un buget de austeritate pentru 2007.

Serviciile şi transporturile publice din Grecia au fost suspendate 24 de ore, ceea ce a provocat haos, în special la Atena. Maşinile au format cozi interminabile pe străzile oraşului. Muncitorii din sectorul public susţin că trăiesc din ce în ce mai prost, din cauza creşterilor mari de preţuri. Salariul mediu în Grecia este sub media Uniunii Europene, iar şomajul este ridicat.

“Salariul de bază în Grecia este de 629 de euro. 75% dintre pensionari primesc doar 410 euro pe lună. Nu putem trăi aşa, atâta vreme cât viaţa este foarte scumpă”, a spus George Maurikos, reprezentatnt al Sindicatelor.

La grevă, s-au raliat şi profesorii şi muncitorii din construcţii. Ei au recurs la această soluţie după un an de încercări eşuate de a obţine condiţii mai bune de lucru.

“Preţurile sunt mari, nu avem siguranţa locului de muncă, producem o armată de tineri şomeri. Şomajul este una dintre cele mai mari probleme”, a afirmat Labros Providas, muncitor din construcţii.

Bugetul pe 2007 prevede scăderea deficitului prin reducerea cheltuielilor publice şi printr-o serie de reforme, inclusiv privatizarea unor întreprinderi de stat. Grecia trebuie să aibă un deficit de maxim 3% din Produsul Intern brut, în caz contrar va fi sancţionată de Uniunea Europeană.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase