Grevă în plină iarnă la Colterm? Lider de sindicat: oamenii vin la lucru din conștiință civică

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
Grevă în plină iarnă la Colterm? Lider de sindicat: oamenii vin la lucru din conștiință civică
© foto: arhivă
Sindicatul reprezentativ din cadrul societății de termoficare amenință conducerea Colterm cu grevă. Oamenii spun că merg la lucru din conștiință civică și că primesc cu foarte mare întârziere tichetele de masă. De cealaltă parte, reprezentanții societății susțin că încasările au fost extrem de mici și de acolo se trag toate problemele.

În plină iarnă, Sindicatul Liber și Independent Electrocentrale CET-SUD Timișoara din cadrul Colterm amenință conducerea societății cu pornirea grevei. Oamenii spun că s-au săturat de felul în care sunt plătiți și că merg la lucru din conștiință civică, pentru ca timișorenii racordați încă la sistemul centralizat de încălzire să aibă apă caldă și căldură.

„Având în vedere că în ultimele 12 luni Administrația Colterm a încălcat în mod repetat prevederile Contractului Colectiv de Muncă COLTERM 2018-2020, respectiv Art. 1.9, Art. 4.52, Art. 4.53, precum și Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, în fapt prin neacordarea la datele stabilite a salariilor și tichetelor de masă, angajații sau confruntat cu probleme majore financiare și sociale, iar solicitările noastre de respectare a prevederilor C.C.M. au fost ignorate. Precizăm că toți salariații membrii de sindicat au înțeles în această perioadă, problemele cu care s-a confruntat compania, sperând că după ce au acceptat sa meargă în șomaj tehnic și după ajutorul financiar primit de la Primăria Municipiului Timișoara, lucrurile vor intra în normalitate, dar în realitate acordarea drepturilor salariale și a tichetelor se face fără a se ști o data sigura și într-un mod haotic și discriminatoriu, cu toate că Administrația Colterm a dat asigurări că totul va fi în regulă, astfel sau creat premisele declanșării unui conflict de muncă”, anunță reprezentanții sindicatului.

Sindicatul Liber și Independent Electrocentrale CET-Sud este unul din cele trei sindicale ale societății. Potrivit liderului Victor Ghenea, este sindicatul reprezentativ și are cei mai mulți membri, aproape 500 de oameni.

„Suntem trei sindicate, dar al nostru este reprezentativ. Situația este neplăcută și se perpetuează. După toate ajutoarele pe care Colterm le-a primit de la primărie, la Crăciun salariile ni s-au dat în 31, deși ziua de salariu era 24. Am petrecut Crăciunul fără bani, asta a pus capac la toate. Ei se scuză mereu că nu sunt încasări, dar pe noi ne interesează să ne primim salariile, tichetele de masă, că de aceea venim la lucru. Oamenii au conștiință civică, știu că fac un serviciu public de maximă importanță și nu reacționează după cum sunt plătiți”, ne-a declarat Victor Ghenea.

Liderul sindical spune că până acum aproape un an nu au avut probleme cu salariile și că primesc cu foarte mare întârziere tichetele de masă. Încă nu le-au primit pe cele de pe luna decembrie. El face apel la conducerea societății să găsească o soluție.

„Facem un apel către Administrația Colterm de a intra în normalitate de îndată, respectiv să acorde tuturor angajaților, fără nicio discriminare, salariile și tichetele de masă, precum și toate drepturile prevăzute în C.C.M., astfel suntem nevoiți să declanșăm toate formele de luptă sindicală, pentru a ne apăra drepturile ce ni se cuvin”, a mai spus Ghenea.

Conducerea Colterm: încasările au fost enorm de mici

Reprezentanții societății de termoficare spun că au avut încasări extrem de mici pe luna noiembrie din cauza vremii, iar facturile oamenilor au fost chiar și cu 55% mai mici decât aceeași perioadă a anului trecut. Au încasat doar 3 milioane de lei, pe când salariile însumează 3,5 milioane.

„Încasările au fost exagerat de mici, în noiembrie cred că au fost cele mai mici facturi la încălzire, cel puțin așa am văzut din analizele noastre. Facturile la populație au fost între 44 și 55% mai mici față de anul trecut. În noiembrie am încasat 3 milioane de lei de la populație, salariile sunt de 3,5 milioane, noi mai trebuie să și funcționăm. Consumul din noiembrie s-a facturat în decembrie, când a trebuit să stornăm și avansurile luate în vară de la populație. Acum au fost și zile nelucrătoare, mulți au fost plecați, iar încasările până în 10 ianuarie au fost enorm de mici”, a explicat, pentru tion.ro, Emil Șerpe, directorul Colterm.

Conducerea societății de termoficare spune că se va întâlni cu sindicaliștii pentru a le asculta revendicările.

Colterm mai are în jur de 60.000 de abonați.

Articole pe aceeași temă:

Societatea de termoficare a Timișoarei vrea să folosească și biomasa drept combustibil, deși este mai scumpă decât cărbunele. Reprezentanții Colterm au cumpărat un tocător pentru a putea folosi frunzele și crengile adunate de pe domeniul public.Colterm a început să-și facă deja depozit de crengi și ...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !