Grevă japoneză la Judeţean!?

6Comentarii
Grevă japoneză la Judeţean!?
Salariaţii de la Spitalul Judeţean au anunţat pentru vineri, 19 decembrie, grevă japoneză între orele 9:00 – 11:00. Halatele albe de la Spitalul Judeţean vor să facă grevă de avertisment timp de două ore, la locul de muncă, fără încetarea activităţii.

Oamenii reclamă faptul că nu şi-au primit salariile, nici sporurile, nici prima şi nu au condiţii bune de lucru. Asistenţii au relatat că data de salariu (15 ale lunii) a trecut şi că au auzit că vor primi banii abia în 23 decembrie, fapt ce înseamnă că nu vor mai avea timp de cumpărături pentru Crăciun. Angajaţii susţin că au mai fost întârzieri de plată, dar niciodată atât de mult. Ei sunt nemulţumiţi mai ales că la toate celelalte spitale din Oradea au fost plătite şi salariile şi chiar prime.

Managerul de la Judeţean spune că de zece ani de când el lucrează în unitate niciodată nu s-a luat salariul la data fixă, dar asigură salariaţii că îşi vor lua banii chiar azi. CAS Bihor susţine acelaşi lucru şi a explicat întârzierea prin faptul că la Judeţean sunt mai mulţi bani de achitat decât la celelalte spitale.

 

Supărare mare

„Nu suntem animale şi nici roboţi, dar aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată. Noi nu avem decât dreptul de a lucra şi a tăcea?”, a răbufnit un asistent medical care lucrează de 38 de ani la Spitalul Judeţean. În 18 decembrie 2008, atmosfera din Spitalul Judeţean era încinsă. Mai mulţi oameni ne-au spus că le-a ajuns cuţitul la os, fiindcă au auzit că nu vor primi salariile decât în 23 decembrie. Dr. Mircea Pop, medic chirurg la Secţia de Chirurgie II, susţine că e anormal să se întârzie atât de mult cu salariile. Oamenii au povestit că data de salariu e 15 şi că la ora actuală toţi colegii din celelalte spitale şi-au primit salariile, iar unii dintre ei chiar şi prime.

Unul dintre angajaţii de la Judeţean a cerut lămuriri telefonice de la Ministerul Sănătăţii. Doi directori din minister au transmis că toţi angajaţii de la Judeţean îşi vor lua salariile, mai puţin sigure însă sunt primele.

Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a transmis că în 18 decembrie s-au făcut viramentele de bani şi că în 19 decembrie angajaţii de la Judeţean ar trebui să îşi primească banii. Managerul spitalului, ec. Emil Muţ, confirmă declaraţiile CAS Bihor şi susţine că toate drepturile salariale vor fi plătite.

Muţ a subliniat însă că prima (al 13-lea salariu) va fi acordată în două tranşe: jumătate probabil în după-amiaza de 19 decembrie 2008, jumătate în ianuarie 2009, când se va plăti salariul pe decembrie. Un asistent principal va lua primă în sumă de 730-780 lei, un medic între 1500-1775 lei şi o infirmieră 567 lei. Prin urmare, managerul Muţ susţine că nu se justifică greva japoneză. În plus managerul susţine că se face o confuzie gravă între drepturi salariale care se plătesc fără nici o discuţie şi prime. Managerul a adăugat că de fapt angajaţii de la Judeţean au beneficiat în vară pentru prima dată, de o primă specială, iar acum urmează să se aloce practic cel de-al 13-lea salariu, în 2 tranşe. 

 

Probleme tehnice

Angajaţii de la Judeţean spun că în unitate e tot mai rău şi că materialele sanitare sunt pe sponci. Un fapt grav semnalat este lipsa becurilor de la lampa scialitică, cea care este poziţionată în blocul operator deasupra patului unde e aşezat pacientul. La blocul operator nr. 3, de la etajul III lipsesc mai multe becuri din cele 12, de circa două luni. Lumina proastă dată de celelalte becuri face ca efortul depus de medici la operaţii să fie mai mare, spune asistenta din blocul operator. „Am făcut referate peste referate şi nimic, niciun răspuns”, au spus asistentele, care cer condiţii de lucru mai bune şi implicit siguranţă mai mare pentru bolnavi.

Pentru azi, 19 decembrie, la Spitalul Judeţean s-a anunţat grevă japoneză. Angajaţii au spus că vor purta banderole sau ecusoane, ca să sensibilizeze conducerea, dar susţin că vor avea grijă de pacienţi şi că vor lucra normal.

 

Otilia Şandor6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor