Grevă japoneză, prolog la ocuparea instituţiei

De Veronica Bursaşiu
Angajaţii Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale sunt în grevă japoneză din 1 aprilie.

 Ei nu se vor limita doar la acţiuni simbolice, din 10 aprilie ei ameninţă cu „ocuparea instituţiei”. Situaţia tensionată care generează reacţii fără precedent în instituţiile de cultură din Bihor este provocată de maniera în care Comisia de cultură din cadrul Consiliului Judeţean l-a batjocorit pe tânărul manager Radu Matei Pavel. În urma unui aşa numit examen, cu o singură excepţie care trebuie subliniată pentru verticalitate, doi dintre cei trei membrii ai comisiei au considerat că activitatea capului instituţiei este de nota cinci. Ca sa rămână manager, Radu Pavel trebuia să primească minim 7. În acest fel se deschide drum numirii unui client politic la cârma instituţiei.

Angajaţii Centrului sunt revoltaţi de palma pe care au primit-o indirect peste obraz. Şi sunt gata să meargă cu protestul lor până în Parlamentul European. De altfel, cazul lui Radu Matei Pavel a depăşit deja graniţele ţării şi cu el sunt solidari specialişti din SUA, China, Australia. „Vom solicita colaboratorilor noştri, instituţiilor similare din România, prietenilor noştri din ţară şi din străinătate, academicieni, universitari, scriitori, artişti, oameni de cultură şi iubitori de cultură, să se ralieze protestului nostru împotriva ingerinţei politicului în instituţia noastră. Cum ştiţi, nu suntem singuri în situaţia aceasta. Starea de spirit e explozivă în multe instituţii de cultură din ţară, dar poate că mămăliga trebuie să explodeze, de data aceasta, la Oradea. Prieteni şi colaboratori, din Statele Unite până în China, din Australia până în Marea Britanie şi Belgia, ne-au transmis deja mesaje personale de solidaritate, exprimându-şi dorinţa de a semna protestul nostru”, spun

Miron Blaga, consultant artistic, Aurel Gavril Moţ, consultant artistic, Anca Popescu Raţiu, consultant artistic, Tank György, consultant artistic, Cristian Seghedi, maestru dans, Octavian Blaga, redactor semnatarii unei scrisori de protest adresată şefului judeţului, dar şi celor doi vicepreşedinţi, ca urmare a „execuţiei publice”, a managerului Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Radu Matei Pavel.

Ce cer specialiştii?

Respectul valorii, respectul competenţei, respectul muncii sunt principiile după care specialiştii din Cultură consideră că trebuie să se facă promovările. Ei solicită numirea ca interimar a unui specialist din cadrul instituţiei, nu a unui client politic, asigurarea unor condiţii de concurs transparente şi corecte, cu o comisie de evaluare independentă şi nepartizană- suntem pregătiţi să solicităm monitorizarea naţională şi internaţională a concursului, introducerea în caietul de obiective al concursului a unui pachet minimal de proiecte stabilit de specialiştii instituţiei- pachetul minimal de proiecte are în spate nu numai o cunoaştere detaliată a fenomenelor de cultură tradiţională din Bihor, ci şi girul profesional şi moral al unor specialişti de anvergură din afara judeţului şi chiar a ţării”.

Greva foamei

„În cazul în care autoritatea nu găseşte de cuviinţă să discute cu noi, să ne explice ce are de gând şi să ne satisfacă cerinţele, din 10 aprilie avem pregătită o altă modalitate simbolică de protest, sub forma „ocupării” instituţiei. Sub sloganul „Ocupaţi-vă Tradiţiile! Ocupaţi-vă Centrul de Cultură Tradiţională”, vom invita şi cele câteva sute de colaboratori ai noştri să se alăture „asediului” moral, sincronizându-ne acţiunile directe cu cele virtuale, prin reţelele de socializare.

Dacă nici până în data de 15 aprilie solicitările noastre nu găsesc soluţionare, vom declanşa conflictul de muncă. Avem în plan şi acţiuni extreme, pentru a ne transmite mesajul cât mai puternic: vom intra în greva foamei”, se arată în scrisoarea de protest.

Palma pe obrazul Culturii0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !