Greva japoneză se extinde

1Comentariu
Greva japoneză se extinde
Greva japoneză începută ieri de elevii maghiari din Oradea a continuat şi azi. Acestora li s-au alăturat, pe alocuri, şi elevii români. E cazul Liceului Pedagogic Iosif Vulcan 19 clase, cu predare în română şi maghiară, au purtat în timpul cursurilor banderole albe.

„Acest sprijin financiar este foarte important, pentru că acoperă cât de cât cheltuielile de şcolar. Considerăm că împlinirea vârstei de 18 ani nu e un argument plauzibil pentru a nu mai primi alocaţia, având în vedere că aceşti colegi nu au alt venit financiar”, spune Vetesi Imola, din clasa a XII-a de la Pedagogic, cenzor în Consiliul Asociaţiilor Liceenilor Maghiari din Bihor.

Maghiari revoltaţi

Doar la Liceul Pedagogic elevii români s-au solidarizat cu acţiunea colegilor maghiari. „Ne-am alăturat colegilor noştri cu o zi mai târziu, dar asta nu înseamnă că nu suntem de acord cu ei. Şi elevii de la secţia română poartă banderolele albe”, spune Camelia Truşmei, preşedintele Consiliului Elevilor de la Pedagogic. Profesorii au purtat de asemenea banderolele, în semn de solidaritate. „Îi susţinem în demersul lor. E dreptul lor şi de aceea le suntem alături”, spune Daniela Ganea, profesoară de engleză.


În timp ce secţiile române, cu excepţia Liceului Pedagogic, nu s-au prea implicat în greva japoneză, liceele de etnie maghiară din judeţ s-au organizat imediat. După Liceul Lorantffy Zsuzsanna din Oradea, azi s-a alăturat protestului Liceul Petofi Sandor din Săcueni, iar vineri urmează să intre în grevă japoneză liceele Arany Janos din Salonta şi Octavian Goga din Marghita, susţine Vetesi Imola.

La Liceu Teoretic Ady Endre greva a ţinut azi şi ieri. Dar s-a încheiat. Profesorii şi conducerea liceului i-au susţinut pe adolescenţi în acest demers.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu, unde marţi a protestat doar secţia maghiară, azi nu a mai fost grevă. „Elevii mi-au prezentat o scrisoare de intenţie luni, în care semnalau greva doar pe data de 19. Azi nu au mai purtat banderole”, spune Diana Costin, directorul adjunct al Colegiului.

Liceul Aurel Lazăr nu a făcut grevă, deoarece Consiliul Judeţean al Elevilor nu s-a întrunit la timp pentru a hotărî dacă încep sau nu greva. „Urma să aibă loc o întâlnire cu Inspectoratul Judeţean Şcolar în 21 februarie, dar s-a amânat pe finele săptămânii viitoare. Legea este în curs de schimbare, e doar o chestiune de timp”, declară Andrei Clanetaru, preşedintele CJE Bihor, elev la acest liceu.

IŞJ îi susţine

În rândul protestatarilor se regăsesc şi elevii maghiari ai Colegiului Economic Partenie Cosma, care au strâns şi semnături, din această şcoală fiind colectate nu mai puţin de 984 de semnături.

„Cererea elevilor mi se pare normală pentru că nu sunt nici angajaţi şi nici nu beneficiază de ajutor social. Nu înţeleg de ce a trebuit să se renunţe la acordarea alocaţiei după 18 ani, când ei sunt încă în şcoală”, consideră Liliana Antonescu, inspector general al IŞJ Bihor, care sprijină demersul elevilor.
Carmen Brehoi1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor