Grevă spontană la Spitalul Municipal Oradea

6Comentarii
Grevă spontană la Spitalul Municipal Oradea
Biologii, biochimiştii şi chimiştii vor salarii similare cu ale medicilor specialişti de laborator.

Miercuri, 7 martie 2018, biologii, biochimiştii şi cimiştii de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din Oradea au intrat în grevă spontană între orele 9:00 – 11:00. Motivul invocat este grila de salarizare.

„În data de 14.02.2018, 652 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, au semnat un Memoriu în care se cerea modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017 pentru aceste categorii profesionale. Memoriul a fost depus ulterior la cabinetul Primului Ministru, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și la Camera Deputaților. Numărul semnăturilor de susținere a acestui memoriu este în continuă creștere, ajungând în prezent la 830 de persoane pe măsura ce acest demers este mediatizat”, se precizează într-un comunicat transmis Jurnalului bihorean.

Raport 1/4

Pană la intrarea în vigoare a prezentei legi, salariile biologilor, biochimiștilor şi chimiștilor principali erau aproximativ egale cu cele ale medicilor specialiști de laborator, iar acum raportul de salarizare este de aproximativ 1 la 4.

În aceeași măsură, sunt afectați și biologii, biochimiștii, chimiștii din învățământul medical superior încadrați pe o grilă de salarizare asemănătoare, care au doctorate în tară și străinătate şi care desfășoară activități de cercetare medicală concretizate prin studii publicate în reviste internaționale. Trebuie menționat faptul că aceste categorii profesionale nu au beneficiat de alte măriri în cursul anului 2017. De asemenea, observăm o dezinformare voită în presa online și TV, prin care salariile biologilor, biochimiștilor, chimiștilor sunt prezentate ca majorate, dar care în realitate aparțin doar angajaților care lucrează în Direcțiile de Sănătate Publică, singurele majorate în 2017 și care includ și sporurile aferente. Angajații din Direcțiile de Sănătate Publică reprezintă numai 5% din biologii, biochimiștii, chimiștii din sistemul sanitar. Din păcate nu sunt prezentați coeficienții de salarizare, care sunt la fel de mici cu cei ai majorității biologilor și chimiștilor din unitățile clinice care au salarii la nivelul asistenților medicali.

„În data de 27.02.2018, în cadrul ședinței din Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, am constatat cu surprindere că cererile noastre au fost ignorate, singura modificare, discriminatorie, a coeficienților de salarizare, apărând doar pentru grila salariaților din unitățile de medicină legală și anatomie patologică. Ne întrebam de ce oare există deschidere doar pentru o anumită categorie?”, se întreabă greviştii.

„Ținând cont că responsabilitățile și salarizarea acestor categorii profesionale sunt aproximativ egale cu cele ale medicului de laborator în toată Uniunea Europeana, conform articolelor oficiale, și deoarece biologii și chimiști din sistemul sanitar și învățământul superior pot avea
în unele cazuri chiar și 12 ani de studii universitare și postuniversitare, ne manifestam dezacordul cu privire la impunerea unor astfel de coeficienții de salarizare discriminatorii! Având în vedere că am epuizat toate demersurile legale și, așa cum am menționat în Memoriul
susținut de 830 de biologi, biochimiști și chimiști din sistemul sanitar și învățământul medical superior, ne vedem forțați ca astăzi, 07.03.2018, sa intrăm în greva spontană timp de doua ore, între orele 9:00 și 11:00.

Acțiunile noastre vor continua până la rezolvarea problemelor, dar mai ales până când profesiile noastre vor fi respectate și apreciate la adevărata lor valoare”, se mai spune în comunicat.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor