Grijă la cumpărături şi dacă plecaţi de acasă

Reactualizat la:
Grijă la cumpărături şi dacă plecaţi de acasă
Orice sărbătoare e prilej de căpătuială pentru hoţi, aşa încât poliţiştii bihoreni amintesc bihorenilor să nu plutească în euforia sărbătorii uitând de vigilenţă.

Ca să le vină în ajutor, poliţiştii oferă câteva sfaturi autoprotecţie pentru fiecare bihorean care în aceste zile îşi face cumpărăturile de Paşti sau pleacă de acasă în vizite la rude, prieteni sau în minivacanţă.

La cumpărături

Cei ce pleacă la cumpărături sunt rugaţi să fie prudenţi în magazinele aglomerate, să îşi supravegheze geanta şi să nu o plaseze în coşul de cumpărături, de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă.

Oamenii sunt rugaţi să nu ia asupra lor la cumpărături sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi sau să folosească cardul pentru cumpărături.

Banii trebuie păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor.

Bihorenii care se simt împinşi în aglomeraţie, sunt avertizaţi să îşi verifice imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunt victima unei înscenări a unui hoţ, iar când plătesc cumpărăturile să nu scoată tot teancul de bani, ci numai suma necesară plăţii.

Nu în ultimul rând, trebuie ştiut că obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi, spun poliţiştii care atenţionează că nici actele sau banii nu trebuie lăsate în maşină

Plecaţi de acasă

Şi cei care pleacă de Paşti de acasă, indiferent de cât de puţin sau de mult lipsesc de acasă, sunt rugaţi să ia aminte la câte sfaturi. E bine să roage un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa.

Trebuie spus numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile şi, la plecare trebuie închise şi asigurate toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie.

Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret, iar când ieşiţi din locuinţă, e bine să se lase o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pentru că acestea pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi.

De Înviere

Creştinii care vor merge sâmbătă noaptea la slujba de Înviere sunt rugaţi să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi şi să nu le dea voie să bea alcool.

Nu e bine ca bijuteriile ori sume mari de bani să fie afişate şi nici să se vorbească despre bunurile de valoare avute la purtător. Este indicat ca cei ce merg pe jos la Înviere să aleagă drumurile intens circulate, luminate, să evite zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice, să se deplaseze în grup şi să nu răspundă la provocările altor persoane.

Persoanele turbulente sau în stare de ebrietate trebuie evitate, la fel şi compania persoanelor necunoscute. În caz că sunt abordaţi de diferite persoane, care, le solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), bihorenii sunt rugaţi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În astfel de cazuri e bine să se reţină cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi să se comunice toate amănuntele poliţiştilor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !