Gripa aviară ieftineşte puii

Gripa aviară ieftineşte puii
Gripa aviară ieftineşte puii din import. Camera Deputaţilor a aprobat săptămâna aceasta instituirea unui contingent de 6.000 tone de carne de pasăre importate din Uniunea Europeană, pentru care nu se vor aplica majorările de taxe de import, stabilite după apariţia virusului gripei aviare. VOT

După apariţia gripei aviare în România, autorităţile de la Bucureşti au decis majorarea temporară a taxei vamale la importurile de carne de pui de la 45% la 70% pe o perioadă de şase luni. În urma discuţiilor dintre oficialităţile de la Bucureşti şi Comisia Europeană, s-a decis menţinerea taxei de 45% în cazul importurilor de carne de pui din UE.

Astfel, pe o perioadă de şase luni, între 16 februarie şi 15 august 2006, 6.000 tone de carne de pui vor beneficia de taxe vamale de import de 45%. Pe de altă parte, conform unei înţelegeri anterioare, un alt contigent de 9.000 tone de carne de pasăre provenit din UE a fost exceptat total de la plata taxelor vamele.

Fără rost

Producătorii autohtoni au numai de pierdut din această reducere de taxe. Oricum, atâta timp cât nu există un preţ de referinţă în vamă, acest lucru este nesemnificativ. „Pot să scadă taxele cât vor, pentru că nu mai există preţ de referinţă în vamă”, este de părere Ioan Petca, director comercial la Avicola Oradea.

Pe de altă parte, această reducere de taxe nu era necesară, abatoarele fiind pline cu carne de pui din Brazilia şi America, pui furajaţi cu făină de oase. „În Uniunea Europeană nu este permis aşa ceva. Acolo totul se face planificat, nu hazardat ca la noi. Se ştie din timp cât se consumă şi atâta se produce”, spune directorul Avicola. El crede că o dată cu intrarea României în UE lucrurile vor intra pe făgaş normal şi la noi.

„Important este să avem sprijin să achiziţionăm utilajele pe care le au ei. Ouăle şi carnea de la noi sunt sub preţul de cost. În Austria şi Ungaria, preţurile sunt de trei ori mai mari”, a subliniat Petca.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !