Grup acuzat de super-evaziune petroliera

Procurorii DNA Bucureşti i-au ridicat luni pe fraţii Livadariu de la debarcaderul deţinut de ei în staţiunea Mamaia Foto: replicaonline.ro
Procurorii DNA Bucureşti i-au ridicat luni pe fraţii Livadariu de la debarcaderul deţinut de ei în staţiunea Mamaia Foto: replicaonline.ro
Procurorii DNA au reţinut o grupare pe care o acuză de evaziune petrolieră în sumă de 16 milioane de euro.

Omul de afaceri orădean Racz Peter Attila şi alţi trei petrolişti au fost reţinuţi marti de procurorii DNA sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi spălare de bani. În plus, Racz Peter Attila mai este acuzat şi de trafic de influenţă.

Fraţii Livadariu Ion şi Stelian, originari din Botoşani dar stabiliţi în Constanţa, iar Costache Dumitru avea şi rolul de „om de legătură” în cadrul reţelei.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au fost prezentaţi ieri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că cei patru inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de circa 16 milioane euro, întreaga activitate fiind realizată prin persoane interpuse cu un nivel de şcolarizare redus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale în care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor.

Motorina fără accize

„Inculpaţii au folosit, în perioada 2009 – 2010, antrepozitul fiscal al S.C. Texas Grup Oyl SRL Slobozia şi i-au instigat pe reprezentanţii legali ai acestei firme să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme «fantomă» a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării aşa – zisului produs finit. Apoi pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea SC Texas Grup Oyl s-au înregistrat vânzări de petrotex către firme «fantomă» însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul altor societăţi «fantomă». În majoritatea situaţiilor, firmele «fantomă», cu sedii în România, Bulgaria şi Ungaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparenţa de legalitate a acestui circuit infracţional”, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, inculpaţii au creat un alt circuit evazionist utilizând antrepozitul fiscal al SC Blak Bitumen Factory SRL Vaslui, însă ca urmare a efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practică.

Inculpaţii retrăgeau banii astfel obţinuţi din unităţile bancare prin intermediul unor firme „fantomă», pe baza unor justificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi, sau în numele unor persoane fizice fără legătură cu aceste operaţiuni.

Protecţie de la Racz

„De asemenea, în cursul lunii octombrie 2008, inculpatul Racz Peter Attila i-a pretins reprezentantului unei societăţi comerciale iniţial suma de 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii în vederea asigurării protecţiei cu ocazia controalelor de specialitate ale instituţiilor respective”, mai transmite DNA.

La instrumentarea cazului, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Inspectoratelor Generale ale Poliţiei Române şi al Jandarmeriei Române precum şi din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

C.H.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !