Grup de producători în domeniul viticol în Bihor

Vinul din Bihor, vin de calitate
Vinul din Bihor, vin de calitate
Bihorul este singurul judeţ din Nord – Vest care nu are constituit nici un grup de producători.

Reprezentanţii viticultorilor din judeţ s-au întâlnit luni la „Biroul fermierul” din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. Scopul întîlnirii l-a constituit înfiinţarea unui grup de producători. Grupul de iniţiativă a hotărât ca următoarea întâlnire să aibă loc pe data de 19 ianuarie când se va discutat statutul Grupului.

 

Sprijin financiar

 

Grupurilor de Producători sunt forme de organizare recunoscute şi sprijinite financiar de către Uniunea Europeană. „Bihorul este singurul judeţ din regiunea de nord- vest care până în prezent nu a reuşit constituirea unui astfel de grup. Avem şi fonduri nerambursabile de dat grupurilor de producători dau nu avem cui”, a precizat directorul coordonator al DADR, Nicolae Hodişan. Este vorba de Măsura 142 – înfiinţarea grupurilor de producători care are ca obiectiv încurajarea înfiinţării grupurilor de producători din sectorul agricol şi silvic în vederea obţinerii de produse de calitate care îndeplinesc standardele comunitare. „Contribuţia publică aferentă Măsurii 142, este de 138.855.905 euro din care 80% este contribuţia Uniunii Europene”, a declarat Hodişan.

Pentru a avea viticultori cât mai bine pregătiţi, DADR în colaborare cu Asociaţia Consultanţilor Oenologi din România a organizat cursuri de iniţiere în domeniul viti-vinicol şi de îndrumare spre constituirea unei asociaţii profesionale a cultivatorilor şi procesatorilor din domeniul viticol. Cursul, care s-a derulat pe parcursul a două luni, a avut succes în rândul viticultorilor, fiind nu mai puţin de 90 de absolvenţi.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !