Gunoi sub preş pe Criş

4Comentarii
Gunoi sub preş pe Criş
Şuncuiuş – Salvamontiştii din Şuncuiuş sunt nedumeriţi de „zelul” organizatoric al administratorilor comunei înainte de Ziua Şuncuiuşului, sărbătorită duminică, 12 august.  Video Video

Astfel, dat că urmau să vină invitaţi de seamă precum deputatul Cornel Popa sau prefectul Mircea Ghitea, s-a amenajat şi toaleta într-un stil „eclectic”, adică dotată cu gresie şi faianţă dar cu „tron de lemn” şi groapă de beton dedesubt, în stilul rural tradiţional. Mai mult, resturile de faianţă, gresie şi moloz foarte asemănătoare cu cele folosite la noua toaletă au ajuns pe malul opus al Crişului Repede. Ceea ce nu este o coincidenţă câtă vreme salvamontiştii au imagini cu lucrătorii Primăriei Şuncuiuş în timp ce transportă cu o remorcă trasă de tractor deşeurile respective tocmai spre locul depozitării.

Aceasta deşi prefectul Mircea Ghitea, fost şef al Gărzii de Mediu Bihor, a mai avizat destule sancţiuni pentru primării care nu au respectat regimul depozitării deşeurilor.

De cealaltă parte, viceprimarul Cornel Pop susţine că peturile şi alte recipiente din plastic ce se mai zăresc pe ici pe colo, în Defileul Crişul Repede, vin dinspre Bratca şi alte localităţi din amonte.

Totodată, viceprimarul comunei Şuncuiuş mai declară că nu are cunoştiinţă despre faptul că molozul de la construcţia toaletei de lângă Peştera Unguru Mare ar fi fost aruncat pe malul Crişului. În schimb, explică închiderea Peşterii Unguru Mare şi întreruperea curentului electric pentru punctul Salvamont Şuncuiuş prin faptul că nu e curăţenie în zonă: „Peştera trebuie protejată, acum fiind deteriorate sau sparte vitrinele cu exponate. Are colonii de lilieciiar Institutul Speologic din Cluj ne-a cerut să oprim deteriorarea Peşterii Unguru Mare. Şi la Ziua Şuncuiuşului era un dute-vino de turişti în Peşteră…”.

În schimb, coordonatorul Salvamont Şuncuiuş, Marius Herlaş, precizează: „Ţinem legătura cu doamna Oana Moldovan de la Institutul Speologic «Emil Racoviţă» din Cluj Napoca. Ştim de problema liliecilor. Dar recomandările Institutului Speologic s-au îndreptat spre Primărie, nu spre noi”

În condiţiile în care se ştie că liliecii sunt sensibili la zgomot şi Peştera e sensibilă la afluxul turistic, se pune întrebarea de ce s-a preferat pentru Ziua Şuncuiuşului lunca de lângă Peştera Unguru Mare câtă vreme Zilele Minerului erau organizate, anual, în poieniţa de la poalele Taberei de Tineret, poieniţă mai mare, mai aproape de sat şi pe care se mai află încă o scenă cu fundaţie…

 

 

 

Salvamont în sat

După o logică asemănătoare, punctul Salvamont Şuncuiuş din defileul Crişului urmează să fie mutat în centrul comunei, chiar dacă edilii recunosc aportul turismului la bunăstarea comunei. „Urmează să facem un proiect pentru a primi fonduri pentru amenajarea unui sediu al Serviciului Public Local Salvamont într-un fost Punct Termic dezafectat. Eu cred că salvamontiştii pot fi eficienţi la intervenţii şi dacă au sediul în comună. I s-a solicitat şefului Salvamontiştilor un necesar de materiale pentru punerea la punct a Peşterii Unguru Mare dar Peştera a rămas neîngrijită”, mai spune viceprimarul Cornel Pop.

Rămâne de văzut dacă edilii se vor gândi şi la un post de Salvamont în zona defileului unde se petrec majoritatea accidentelor montane, aflat la circa 4 km de sat.

 

 

 

„Izvorul Minunilor”

De notat că după ani de colaborare fără probleme cu salvamontiştii, edilii din Şuncuiuş se arată pentru strămutarea lor din zona Peşterii Unguru Mare şi, totodată, se răzgândesc faţă de un proiect turistic de mare amploare iniţiat de omul de afaceri Daniel Popa din SUA, originar din Bălnaca, în condiţiile în care cabana Lesiana a fost preluată curând de o firmă apropiată co-proprietarilor TGIE, Viorel şi Ioan Micula.

Deja s-a tras apă din sat, de la o distanţă apreciabilă, deşi cabana Lesiana dispune de un puţ permanent de apă potabilă.

Afinitatea dintre edilii de orientare liberală şi invitaţii de orientară liberală prezenţi la Zilele Şuncuiuşului, a fost dealtfel consfiinţită de sponsorul cu răcoritoare al manifestării.

În aceste condiţii, capătă substanţă şi perspectiva schimbării administraţiei Peşterii Unguru Mare.

Reamintim că administrarea Peşterii Urşilor a fost, dealtfel, de Transilvania Tour, o firmă din holdingul TGIE. Iar intrarea în ea a fost transformată în cafe-bar. Biletul de intrare costa 3.5 lei pentru adulţi, 6.5 lei pentru cei care vor sa fotografieze interiorul şi 13 lei pentru cei care vor sa filmeze.

Pentru turiştii străini, preţul biletelor pentru fotografiat ori filmat se percepe în valută.

Cei care vor amintire de la Peştera Urşilor au de ales între stalactite sau ursuleţi sculptaţi din flori de mină sau din lemn, vândute la preţuri intre 5 şi chiar 50 lei, în functie de marime. Nu sunt culese din Peştera Urşilor, mult prea bine pazită, ci dintr-o peşteră din apropiere: “Peştera ulmului”, care a fost vandalizată de comercianţii locali de kitsch-uri.

Cristian Horgos

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor