Gunoiul, piedică pentru DSA

Gunoiul, piedică pentru DSA
Gunoiul, piedică pentru DSA
ARAD – Clasificarea unor cabane de vânătoare ale DSA, amânată din cauza lipsei gropilor de gunoi.

Direcţia Silvică Arad (DSA) a demarat, anul trecut, o acţiune de clasare a spaţiilor de cazare de care dispune, în vederea introducerii lor în circuitul turistic, principalul scop urmărit fiind punerea în valoare a fondului forestier. Pentru început, urmau să fie introduse în circuitul turistic un număr de nouă cabane, acestea având un total 50 de camere, ceea ce înseamnă 99 de locuri de cazare. Cabanele cu pricina erau: Balta (Ocolul Silvic Beliu), Moneasa-district, Moneasa-păstrăvărie şi Ciutărie (Ocolul Silvic Sebiş-Moneasa), Adea, Chişineu-Criş (Ocolul Silvic Criş), Băleşti (Ocolul Silvic Gurahonţ), Neudorf (Ocolul Silvic Lipova), Săvârşin (Ocolul Silvic Sâvârşin), toate aceste spaţii de cazare fiind folosite şi până acum pentru cazarea vânătorilor străini. Aceştia plătesc, pentru cazare şi trei mese pe zi, 75 de Euro.

Operaţiune împotmolită

La câteva luni după demararea acţiunii, procesul de clasare s-a împotmolit însă. Agenţia pentru Protecţia Mediului a dat autorizaţii de mediu doar pentru cabanele de la Săvârşin, Chişineu-Criş şi Moneasa-district, pentru celelalte spaţii, înainte de emiterea unei autorizaţii de mediu fiind necesar un acord al celor de la Apele Române. Între timp legislaţia s-a modificat, autorizaţia de mediu neputând fi dată în lipsa unei înţelegeri cu privire la depozitarea deşeurilor menajere. „Cabanele de la Adea şi Moneasa-păstrăvărie nu pot primi autorizaţie, din cauză că Direcţia Silvică nu are un acord cu un operator care să le preia gunoiul, pentru că deponeul de la Sintea Mare va fi închis, la Moneasa nu există groapă de gunoi, iar la Sebiş situaţia este incertă, urmând ca acea groapă să fie închisă. Pentru cabanele de la Gurahonţ, Neudorf şi Beliu avizele vor fi date în curând”, susţine Alexandrina Spiridon, consilier în cadrul Serviciul Reglementări din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Arad.

Discuţii pentru gropi

În ceea ce-l priveşte, Mircea Mecheş, directorul Direcţiei Silvice Arad susţine că urmează să demareze discuţii cu administratorii gropilor de gunoi de la Chişineu-Criş şi… Sebiş. „Nu cred că va fi un impediment, pentru că vom plăti pentru a putea arunca deşeurile, care vor fi transportate tot de noi”, spune Mecheş.

Pe de altă parte, nici până în prezent nu se ştie cine va administra cabanele de vânătoare, odată intrate în circuitul turistic. „Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor va stabili modul în care vor fi administrate cabanele. Ar putea să fie închiriate, concesionate sau administrate de un serviciu de silvoturism”, afirmă directorul.

L.S.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !