Gustul doner-kebabului european se va stabili la Jimbolia

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Gustul doner-kebabului european se va stabili la Jimbolia
Gustul doner-kebabului european se va stabili la Jimbolia
Jimbolia ar urma să devină centrul european de distribuire a cunoscutului doner-kebab. Apreciatul preparat, realizat de turci încă de pe vremea imperiului otoman, devenit campionul fast-food-ului european, ar putea să aibă materiile prime preparate în România, iar întreaga distribuţie europeană va fi coordonată din oraşul timişean. Valoarea totală a investiţiei în România: 500 de milioane de euro.

O importantă delegaţie de oameni de afaceri turci a vizitat Timişoara pentru a dezvolta o afacere deja de câteva sute de milioane de euro. Aceasta include întreg ciclul de producţie în domeniul alimentar, de la contracte cu producătorii agricoli locali, la fabrici de preparare a materiilor prime primare alimentare, logistică pentru distribuţia acestor produse în întreaga Europă. „Reţeta” include şi perfecţionarea profesională a personalului care va fi angajat, aceasta prin intermediul unui acord cu Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului.

O delegaţie din Turcia formată din reprezentanţi ai Guvernului Republicii Turcia, ai Uniunii Camerelor de Comerţ şi Burselor de Mărfuri din Turcia şi reprezentanţi ai companiei Döner-Distribution Audit System Türk Döner (D-DAS) a vizitat Timişoara exprimându-şi interesul de a investi în judeţul Timiş. Compania amintită are în derulare un proiect de investiţie de mare amploare în sectorul alimentar.

Astfel, Centrala Europa a D-DAS va funcţiona la Jimbolia. Compania va înfiinţa în România 12 parcuri logistice, din care două în judeţul Timiş, mai multe puncte de desfacere pentru produse alimentare, condimente, fructe şi legume, precum şi restaurante cu specific turcesc. Fiecare parc logistic va avea în principiu: abatoare pentru bovine, ovine şi păsări, fabrică de carne, fabrică de ambalat produsele alimentare Döner pentru lanţurile de supermarket-uri, fabrică de pâine şi pizza turcească, fabrică de nectar, sucuri şi apă minerală, fabrică de lokum (rahat tradiţional turcesc), fabrică de condimente, centru de pregătire/ambalare şi vacuumare legume şi fructe, parc auto, staţie de răcire şi frigoriferă, laboratoare pentru verificarea calităţii.

Conform planurilor turcilor, de la Jimbolia urmează să fie organizată întreaga activitate de distribuţiei principalelor componente pentru producerea de doner-kebab în toată Europa. Kemal Uzunoglu – preşedintele D-DAS a spus că „principalul scop al proiectului este standardizarea în domeniul producerii de doner. Produsul trebuie să aibă acelaşi gust în toate punctele de desfacere şi trebuie păstrată reţeta originală din gastronomia turcească”.

Investiţia, în valoare totală de peste 500 milioane de euro, va crea în judeţul Timiş  cca. 1500 -1700 de locuri de muncă. „Numărul locurilor de muncă de până la 100.000 pe teritoriul României şi domeniile de activitate care înseamnă prelucrarea produselor primare agricole şi utilizarea forţei de muncă inclusiv în agricultură, activitatea care se va derula pe linie de formare profesională, ne onorează, ne încântă şi sperăm să contribuim astfel la creşterea economică a ţării”, a declarat dna Menuţa Iovescu, director general al CCIA Timiş.

Pentru un produs de calitate, turcii vor să facă şi perfecţionarea personalului sub coordonarea companiei respective. Academia D-DAS îşi propune să realizeze pregătirea propriilor specialişti dar şi de specialişti pentru alte firme. În acest sens, se intenţionează crearea unui centru propriu de învăţământ şi cercetare care se va crea în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Desigur, pentru o asemenea investiţie şi interesul companiilor locale este ridicat. La întâlnirea desfăşurată la Camera de Comerţ Timi au participat producători de sucuri şi apă minerală, lapte şi produse lactate, legume-fructe, panificaţie, carne şi produse din carne din judeţul Timiş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !