Guvernaţii, urecheaţi de UE

ORADEA – Taxa specială pentru prima înmatriculare, introdusă de Guvern începând cu 1 ianuarie 2007, continuă să facă valuri. Şi încă ce valuri, dacă acestea au ajuns la Comisia Europeană, care şi-a trimis specialiştii la Bucureşti să lămurească legalitatea acestei taxe.

În funcţie de rezultatul cercetărilor ar putea fi demarată procedura de încălcare a articolului 90 din tratatul de aderare. Dacă a greşit, România ar putea fi obligată să plătească o amendă şi să ramburseze sumele încasate. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că va face o declaraţie abia vineri. Taxa pentru prima înmatriculare este diferenţiată în funcţie de vechimea maşinii, capaciatea motorului şi gradul de poluare, şi poate ajunge până la 7.500 de euro. Comisia europeană a iniţiat procese de încălcare a legislaţiei europene, într-o situaţie similară, Poloniei şi Ungariei.

Nemulţumiri
Majoritatea românilor speră să se renunţe la această taxă, altfel mulţi vor fi nevoiţi să-şi conducă în continuare Daciile vechi, care sunt adevărate surse de poluare. „E o porcărie care-i favorizează pe cei bogaţi. La ora actuală sunt peste două milioane de Dacii vechi, pe care proprietarii – persoane în vârstă – nu le vor putea schimba cu altele noi şi vor continua să polueze din plin ţara”, este de părere Vasile Grigore.
Unii mai speră că se va reveni la renunţarea la taxă sau la introducerea unei taxe mai rezonabile, pentru a putea oricine să-şi ia o maşină la mâna a doua. „După ce s-au scos taxele vamale am sperat că va fi mai bine, dar este chiar mai rău, taxa de înmatriculare ajungând să fie mai mare ca preţul maşinii. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie, dar mai mare. Îi dezavantajează clar pe cei săraci”, spune Valentin Puşa.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !