Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal

16Comentarii
Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal
Ordonanţa de urgenţă prevede introducerea unor noi impozite de la 1 iulie. Potrivit proiectului, întocmit de Ministerul Finanţelor, de la 1 iulie, statul va impozita cu 16% toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare.

Conform proiectului, tichetele de masă, cadou, creşă şi de vacanţă, precum şi plăţile compensatorii vor fi impozitate începând cu drepturile aferente lunii iulie 2010.

Tichete de masă – 16% impozit pe venit

Tichete cadou  – 16% impozit pe venit

Tichete de creşă – 16% impozit pe venit

Tichete de vacanţă – 16% impozit pe venit

Cheltuielile deductibile pentru drepturi de autor au fost reduse la 20%

De la aceeaşi dată, cota de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală va fi redusă la 20% din venitul brut, faţă de 40% în prezent. În cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală, cota de cheltuieli deductibile va fi redusă la 25% din venitul brut, faţă de 50% în prezent.

La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului în jur de 25.000 de lei.

Proiectul de act normativ include o nouă prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea să reconsidere o activitate ca fiind dependentă şi veniturile asimilate salariilor în funcţie de “orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activităţii”, definiţie care oferă o marjă de manevră extrem de largă inspectorilor fiscali.

Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.

Începând cu luna iulie vor fi abrogate şi prevederile Legii educaţiei fizice şi sportului privind opţiunea acordată sportivului profesionist, care a încheiat o convenţie civilă cu o structură sportivă, de a i se asigura la cerere participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii public şi/sau privat.

Locuinţe

prima locuinţă – impozit anual
a doua locuinţă – impozit anual + 50%
a treia locuinţă – impozit anual + 100%
a patra locuinţă – impozit anual + 200%

Proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligaţi să achite, până la 30 septembrie, “o taxă de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, în cuantum cuprins între 50% şi 200% din impozit, taxare prin care statul vrea să obţină 31 milioane lei în 2010.

Dobânda la conturile bancare – 16% impozit pe venit

În acelaşi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă.

Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor