Guvernul nu renunţă la taxa auto

1Comentariu
DEVA – Guvernul a trimis oficialilor europeni o nouă scrisoare privind varianta finală privind taxa auto.Această variantă urmează să fie decisă pînă la sfârţitul lumii ianuarie şi va fi concretizată printr-un proiect de act normativ.

Proiectul prevede în esenţă reducere taxei în funcţie de vechimea maşinii.Astfel pentru maşinile noi, taxa auto se va reduce cu doar câteva procente, iar pentru cele cu o vechime de peste 20 de ani taxa scade cu 90 la sută .


Pentru o maşină cu o vechime cuprinsă între 1 şi 3 luni, taxa în vigoare ar urma să scadă cu doar 3 la sută.Pentru un autovehicul cu vechimea cuprinsă între 9 luni şi un an reducerea ar fi de 10 la sută, iar pentru o maşină cu vechimea cuprinsă între unul şi doi ani taxa scade cu 15 la sută.


În prezent taxa auto se calculează în funcţie de vechimea maşinii şi de capacitatea cilindrică.Taxa creşte cu cât maşina este mai veche şi capacitatea cilindrică este mai mare.Astfel pentru o maşină de 6 ani şi cu o capacitate cilindrică de 1600 cmc, taxa ajunge pe undeva în jurul sumei de 3000 euro.În noua versiune, la o vechime de 6 ani noile reguli prevăd o reducere de 41 la sută. Prin urmare, în situaţia de mai sus, taxa se va reduce şi va ajunge undeva la valoarea de 1200 de euro.


Pentru acest an guvernul a bugetat venituri de aproximativ 200 de milioane euro, din încasarea taxei de primă înmatriculare auto ,în scădere cu aproximativ 21,7 la sută faţă de nivelul planificat în 2007.

Oficialii europeni au declarat referitor la această taxă următoarele:”Taxa auto este clar discriminatorie,nu contează modul de calcul sau comparaţia cu taxa poloneză, ia discriminează maşinile cumpărate din străinătate, în comparaţie cu cele din România.”


Contactat telefonic de către Hunedoara Expres, Sorin Buta, administratorul unei importante firme de vânzări auto din judeţ declară:”Toată această luptă care se dă pentru acestă taxă auto de primă înmatriculare, nu este altceva decât o încercare a premierului Tăriceanu de a apăra grupurile de interese care câştigă de pe urma acestei taxe.Această propunere a guvernului nu este decât o mascaradă care vrea cu orice preţ să protejeze în continuare aceste grupuri de interese.


Faptul că prin reducere taxei cu 90 la sută la maşinile vechi de peste 20 de ani, se acreditează ideea că nu se vrea îngrădirea cumpărarii de către români a maşinilor vechi, este o manipulare grosolană a realităţii pieţei auto din România.Majoritatea covârşitoare a clienţilor care doresc să achiziţioneze maşini second-hand doresc ca vechimea acestora să nu depăşească 6-7 ani.Ori tocmai la acest segment de piaţă reducrea taxei este foarte mică.
Sunt sigur că cei care propun această taxă ştiu că nu au nici o şansă ca ea să fie aprobată de cei din UE dar nu se vrea altceva ,cu riscul ca populaţia să plătească amenzi usturătoare, decât o amânare cu un an sau poate doi a deciziei de a renunţa la aceasta.”


Concluzia la care au ajuns magistraţii arădeni în motivarea primei decizii judecătoreşti, prin care un român a obţinut declararea ca ilegală a acestei taxe este că taxa auto de primă înmatriculare încalcă două tratate europene:Tratatul Comunităţii Europene şi Tratatul de aderare la Uniunea Europeană a României.

Suma încasată în judeţul Hunedoara cu titlul de taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule ,în anul 2007 a fost de aproximativ 4 milioane de euro.

 

Iulian Stroia1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor