„Guvernul sacrifică elevii” – Școlarii nu sunt de acord ca vacanța de vară să se prelungească cu o săptămână

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
25Comentarii
„Guvernul sacrifică elevii” – Școlarii nu sunt de acord ca vacanța de vară să se prelungească cu o săptămână
„Federația Elevilor din România (FER) condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României,Viorica Dăncilă, către ministrul Educației, de a decala începerea școlii până pe 16 septembrie.

Acest lucru ar fi fost un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului școlar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie”, este mesajul transmis de FER.

Elevii aduc în discuție decalarea examenelor naționale și alte neplăceri care vor interveni în urma schimbării. Dăncilă a solicitat joi, 1 august, în cadrul ședinței de Guvern, amânarea începerii școlii până pe data de 16 septembrie. Elevii consideră că propunerea este una absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară. Ei și-ar dori ca anul școlar să înceapă la 1 septembrie și să se încheie la 1 iunie.

„Anul acesta, examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională au avut loc la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce ating peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor și poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor în mod obiectiv.

Având în vedere faptul că școala a început pe 12 septembrie în anul școlar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, nu amânat cu încă patru zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, creând astfel probleme mari în desfășurarea acestora și în rezultatele elevilor”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Județean al Elevilor Bihor.

Scandal pe tema începerii anului școlar

Elevii solicită ca anul școlar să înceapă la 1 septembrie și nu în data de 16, așa cum a solicitat premierul Viorica Dăncilă ministrului Educației.
Bihor. Elevii bihoreni se alătură demersului colegilor lor din Consiliul Național al Elevilor (CNE) și din Federația Elevilor din România (FER), solicitând ferm menținerea structurii școlare actuale.

Structura noului an școar a fost aprobată prin OMEN nr. 3191/2019. Elevii cer întreruperea presiunii exercitate asupra Ministerului Educației Naționale și susținerea propunerii CNE de a începe anul școlar în data de 1 septembrie. În viziunea lor, decalarea structurii anului școlar va accentua astfel practicile nocive de evaluare a elevilor în ultimele săptămâni de școală, din cauza lipsei de timp.

Mai mult, disconfortul termic din luna iunie își pune amprenta asupra capacității de concentrare a elevilor, atât la orele de curs, cât și la examenul de Bacalaureat. Rezultatele pot fi afectate considerabil din cauza temperaturilor ridicate și a dificultăților provocate de acestea, având în vedere inexistența unor sisteme de climatizare, cu precădere în mediul rural.

În aceeași notă, elevii care fac parte din învățământul profesional și tehnic finalizează orele de curs cu două săptămâni mai târziu, diminuând semnificativ eficiența și relevanța ultimelor zile de școală.

„Semestrul I al anului școlar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact 15 (raportate la celelalte 20 din semestrul al II-lea), comparativ cu programa ce trebuie predată, dar și cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfășurarea lor într-un mod deficitar. Acest aspect denotă lipsa de proporționalitate dintre cele două componente ale anului școlar și programa alocată fiecărui semestru”, se arată într-un mesaj transmis de reprezentanții elevilor.

Elevii cred că declarația prim-ministrului Viorica Dăncilă de a ajuta operatorii de turism denotă că ei sunt folosiți drept „scuză a decidenților pentru a promova interesele operatorilor de turism, irelevante pentru comunitatea elevilor și continuitatea actului educațional”.

Tentantivă de distragere

„Ne exprimăm intenția de a crede că propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenția publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toți elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau de a-și deconta naveta la transportul județean, sau faptul că, prin OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligați să folosească mașinile «la ocazie», ca urmare a eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice.

Acest fapt ar denota un total dispreț față de elevii din România. Solicităm, pe această cale, Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să respingă propunerea doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă și să ia în considerare începerea anului școlar la 1 septembrie. Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învățământ”, se mai arată în mesajul CNE și FER.



25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor