Gyomaendrőd, destinaţie de vacanţă

De Dan Birta
7Comentarii
Recreere la pescuit pe brațele Crişului
Recreere la pescuit pe brațele Crişului
Orăşelul din judeţul Békés le oferă vizitatorilor o largă varietate de distracţii, băi termale, istorie şi atracţii culinare.

Situată la mai puţin de 110 kilometri de Oradea, în nordul judeţului Békés, localitatea Gyomaendrőd poate fi o variantă de petrecere a unui concediu, a unei vacanţe sau a unui weekend pentru români. Gyomaendrőd a luat naştere în urma fuziunii localităţilor Gyoma şi Endröd, în 1982, devenind oraş în anul 1989.

Atracţiile turistice oferite de orăşelul unde se întâlnesc cele trei Crişuri sunt variate şi pentru toate vârstele. Fie că este vorba de relaxare, de mişcare în natură, de tratament, de pescuit sau de participarea la un festival, Gyomaendröd este destinaţia ideală.

Gastronomie

Amatorii de băuturi şi mâncăruri tradiţionale se vor simţi în largul lor dacă vor alege să viziteze Gyomaendrőd. La intrarea în oraş vor putea face o degustare de pălincă dintr-o mare varietate de soiuri, la pălincăria Hármas Körös Pálinka Manufactúra. Proprietarul pălincăriei, Ignacz Tibor, are o adevărată poveste despre istoria pălincii, marcă înregistrată de Ungaria, şi felurile de pălincă produse în cadrul manufacturii.

După degustarea licorii care deschide apetitul celui care o consumă, este binevenită o mâncare tradiţională. Aceasta poate fi servită într-unul dintre restaurantele de profil din orăşel. Unul dintre acestea este Birká Csarda, o afacere de familie unde toate produsele sunt obţinute în gospodăria proprie sau cumpărate de la producători locali. Ciorba de peşte este una dintre specialităţile casei, iar plăcinta cu brânză dulce (asemănătoare cu clătitele româneşti) ţi se topeşte în gură.

Turism activ şi pescuit

Gyomaendröd este un adevărat paradis pentru cei care iubesc apa. În zona localităţii se află 16 „braţe moarte” ale Crişului, transformate în adevărate oaze de pescuit de către localnici. Pensiunile de pe malurile acestor ape îi aşteaptă pe amatorii de pescuit cu preţuri accesibile. Turiştii care vizitează această zonă se pot bucura de diverse activităţi acvatice: caiac, canoe, bărci dragon, bărci cu motor, pentru a se simţi mai bine împreună cu familia sau cu colegii.

Zona este ideală şi pentru amatorii de cicloturism, bicicleta fiind un mijloc de transport foarte răspândit printre localnici.

Informaţii despre fauna acvatică locală pot fi obţinute în cadrul unui centru construit cu fonduri europene – Barká Látógözpont. Aici, turiştii pot afla informaţii despre vieţuitoarele care trăiesc în zonă, pe o hartă cu imagini sugestive, mai ales pentru copii, unde se pot asculta sunetele diferitelor rase de păsări şi broaşte, printr-o simplă apăsare pe un buton. Tot aici poate fi vizionat un filmuleţ cu istoria pescuitului, metode de pescuit interzise în prezent.

Băi termale

O altă atracţie a orăşelului situat în sud-estul Ungariei este complexul de băi termale şi camping – Liget Gyógyfürdő és Kemping, situat în centrul parcului Erzsébet Liget (Parcul Elisabeta), care îşi aşteaptă oaspeţii pe tot parcursul anului, atât pentru odihnă şi agrement, cât şi pentru diverse cure balneare. În incinta parcului se află bazine de înot şi de agrement, iar pentru copii există bazine termale special amenajate.

Pe tot parcursul anului funcţionează (într-o clădire acoperită) un bazin de înot de 25 m, bazine cu apă termală pentru recreere şi relaxare şi un bazin amenajat pentru copii.
Apa termală este indicată în afecţiuni reumatismale, contra gutei, contracţiilor musculare, pentru cure postoperatorii ale sistemului locomotor, ischemii şi nevralgii sciatice etc.
În exterior, pe timpul verii sunt deschise patru piscine: una pentru înot, una pentru jocuri, una medicală şi un ştrand.

Cultură şi festivaluri

Gyomaedrőd păstrează încă elemente arhitecturale ale satului din trecut, clădiri vechi ale căror ziduri amintesc de perioada în care oraşul era un târg medieval.

În centrul oraşului se află biserica Szent Imre Katolikus Templom, o bijuterie arhitecturală construită între anii 1799 – 1805. Vizitatorii vor putea admira elemente tradiţionale specifice zonei dacă vor trece pragul casei ţărăneşti Endrődi Tájház, construită în anul 1864. Aici vor vedea o gospodărie aparţinând unui ţăran înstărit, cu toate obiectele şi uneltele care erau folosite odinioară.

Vechea tipografie a lui Kner Imre, devenită muzeu, este situată în centrul oraşului şi este o atracţie pentru vizitatori. În apropierea acesteia, în Piaţa Szabadság, se află statuia actorului Kállai Ferenc, născut la Gyoma.

Pe lângă atracţiile naturale şi culturale, Gyomaendrőd oferă turiştilor o gamă variată de festivaluri. În luna mai are loc „Festivalul naţional al brânzeturilor şi caşcavalului”, unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate pe plan naţional.

În primul weekend din luna august are loc întâlnirea anuală a posesorilor de Volkswagen Beetle, festival ajuns anul acesta la a XXI-a ediţie. Tot în luna august are loc un concurs naţional de gătit peşte. Concursul se organizează din 1998. Altă atracţie a oraşului este „Festivalul muzicii populare Suttyomba”, care se adresează tuturor amatorilor de muzică şi dansuri populare.

În luna noiembrie este organizat un alt eveniment mult aşteptat – „Festivalul pălincii şi pomana porcului din Gyomaendrőd”. Este un eveniment gastronomic cu adevărat spectaculos, participanţii având ocazia să cunoască măiestria şi unicitatea gusturilor tradiţionale.

În concluzie, Gyomaendrőd este o variantă demnă de luat în seamă la petrecerea unei vacanţe, a unui concediu sau a unui weekend.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor