Gyurcsany este pro-Bolyai

Gyurcsany este pro-Bolyai
Primul-ministru al Ungariei, Gyurcsany Ferenc, a făcut vineri o vizită-fulger la Oradea, fiind însoţit de vicepremierul român Marko Bela. Şeful Executivului ungar venea de la Bucureşti, unde a prezidat, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, şedinţa comună a guvernelor român şi maghiar.

Gyurcsany si Marko au fost asteptati la aeroport de prefectul Ilie Bolojan, presedintele CJ, Kiss Alexandru, viceprimarul Biro Rozalia si de deputatul Lakatos Peter.

Înaltii demnitari maghiar si român s-au deplasat la Palatul Episcopal, unde s-au întâlnit cu episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef. Programul vizitei a mai inclus un forum la Primarie, cu reprezentanti ai comunitatii maghiare.

Întrebati despre manifestatiile de strada ale organizatiilor studentesti maghiare în mai multe orase, printre care si Oradea, pentru reînfiintarea Universitatii Bolyai, cu predare în limba maghiara, cei doi înalti demnitari s-au declarat de acord cu scopul protestatarilor, nu însa si cu mijloacele folosite de acestia.

Intrebarea J.b.

Jurnal bihorean: Care este pozitia dumneavoastra vizavi de protestele stradale ale organizatiilor studentesti maghiare, din mai multe orase, printre care si Oradea, care vizeaza reînfiintarea Universitatii Bolyai?

Marko Bela: Învatamântul în limba materna a cunoscut o dezvoltare continua în România, dar înca avem de dezvoltat deziderate importante. În ceea ce priveste învatamântul universitar, marele reper ar fi ca foarte multi tineri maghiari învata deja la Universitatea Babes-Bolyai, apoi am reusit înfiintarea Universitatii Sapientia, sprijinita financiar din bugetul Ungariei, si speram un sprijin si din partea Guvernului român.

Ramâne în continuare un deziderat înfiintarea unei universitati de stat de sine statatoare cu predare în limba maghiara. Noi urmarim în continuare înfiintarea cât mai multor catedre de sine statatoare la „Babes-Bolyai”. În privinta protestelor, cred ca scopul este unul potrivit, însa acesta nu se poate atinge prin manifestari stradale, ci prin demersuri politice. Asadar, scopul e potrivit, mijloacele nu.

Gyurcsany Ferenc: Sunt total de acord cu cele spuse de colegul meu.


Calin Corpas