Haine orădene XXL, la Paris

Haine orădene XXL, la Paris
Femeile cu marimi mari din Franta, Rusia si Germania sunt îmbracate de o oradeanca. Româncele care poarta marimi XXL mai au de asteptat pâna sa aiba din ce alege.

Aceasta deoarece magazinele de la noi nu sunt prea interesate de aceasta categorie de cliente, iar „designerii sunt reticenti la astfel de marimi”, spune Delia Maria Stoica, general manager la SC Platorama SRL, singurul producator de haine marimi XXL pentru femei din Oradea. Saptamâna trecuta, în timp ce Parisul era marcat de framântari de strada, oradeanca a expus în Orasul luminilor haine pentru femeile supraponderale.


Delia si-a început afacerea cu productie de ornamente pentru Craciun, mascote, apoi cu colectii de haine pentru copii, dupa care a început sa lucreze în lohn confectii de dame, pentru Olanda.

În Otto si Welle


Acum, colectiile Deliei Stoica sunt prezente în cele mai importante cataloage de profil: Otto si Welle. „Am început sa studiez în urma cu multi ani problema marimilor mari. Am constatat ca e o nisa de piata, o bresa neacoperita, iar în lume oferta este destul de fara forma.

Eu am deschis un magazin, pe marimi mari, un minisalon de moda unde le sfatuiam pe doamne cum sa se îmbrace, spune Delia Stoica. În 2004 am avut o colectie adresata femeilor supraponderale. Pentru vara viitoare pregatesc o colectie clasica si una chic. Materialele sunt de ultima colectie, produse în Franta, Italia, Germania”.

Supraponderale chic


Colectia chic i-a fost ceruta Deliei de catre clientele din Dusseldorf. „Vrem si altceva decât clasic, dulapurile noastre sunt pline de clasic. Vrem ceva chic”, au cerut nemtoaicele. Managerul oradean spune ca acesta a fost un moment de „rasturnare totala de conceptie, fiind oarecum îndoctrinati de clasic. A trebuit sa ne rupem de clasic, sa oferim haine lejere, elegante, comode, dar nu foarte scumpe”.

Primul impact cu piata internationala a fost la Târgul international de la Moscova, unde standul oradean a avut cel mai mare numar de vizitatori dintre expozantii români. A urmat deschiderea unor reprezentante la Moscova si Sankt Petersburg. Prezenta în urma cu doua saptamâni în Parcul expozitional Ville Pinte nu a facut decât sa confirme succesul colectiei „de’ Lia”. „Lumea trecea, se uita cu coada ochiului, se întorcea, se oprea si am auzit aprecieri: colectia e magnifica, modelele sunt extraordinare”.

Colectii exclusiviste


Producatorul oradean a intrat în atentia unor retele comerciale din Franta, are un reprezentant la Lyon si chiar a primit comenzi pentru realizarea unor confectii exclusiviste. Colectia „de’Lia” este realizata în gama de culori din tendintele modei pe anul viitor. „Am folosit negrul, cu accente de caramiziu si turcoaz. Materialele folosite sunt sifonate, vâscoza, fibra naturala, mai putin poliester, spune Delia.

Linia încearca sa îmbrace femeile supraponderale, în asa fel încât lumea sa gândeasca: «Vai, ce bine poate sa arate!». Haina trebuie sa o ajute pe femeie în conturarea personalitatii, sa-i dea încredere, nu sa fie un accesoriu îngust, care sa-i creeze disconfort”.

Bursasiu Veronica