Hajdú Gabona Zrt. a câștigat definitiv procesul

Reactualizat la:
4Comentarii
Hajdú Gabona Zrt. a câștigat definitiv procesul
Hajdú Gabona Zrt. poate utiliza din nou logo-ul vechi cu paznicul de cai, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție din România a luat decizia finală în procesul de încălcare a drepturilor asupra mărcii comerciale.

Hajdú Gabona, din Debrețin, a inițiat un proces civil și penal în anul 2015 împotriva acelor grupuri de interese din România care au patentat logo-urile bine cunoscute – podul cu nouă găuri și paznicul de cai cu biciul – ale produselor de făină ale firmei, precum și cuvintele „Hajdú Finom”.

Dr. Lakatos Zoltán, președinte și director general al firmei Hajdú Gabona, a subliniat: „Recunosc că am făcut o greșeală uriașă: în Ungaria este de 16 ani brevetată marca cu paznicul de cai și brandul Hajdú, dar nu am fost atenți ca, pe lângă cifra de afaceri aflată în creștere în România, să facem acest lucru și la nivel internațional. Am fi reușit să obținem brevete în toată Europa pentru 300.000 de forinți, în schimb așa ne-a costat mai mult de 10 milioane de forinți ca să ne protejăm”.

Povestea

„La noi s-a prezentat în martie 2015 firma de avocatură din București, reprezentant al Accenture Consulting SRL în România, susținând că această firmă este proprietarul logo-ului cu păzitorii de cai și ale cuvintelor «Hajdú Finom»” – a reamintit Lakatos Zoltán istoricul cazului. „Grupul a obținut brevetul nu doar pentru România, ci și la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale din Spania, pentru toată Europa, cu excepția Ungariei, deoarece ei știau foarte bine că aici a fost deja brevetat. După această întâmplare au apărut la noi cu ideea că de acum putem distribui produsele noastre numai prin ei”. În prima rundă, Hajdú Gabona a avut un comportament pașnic și i-a oferit să vândă ei făină companiei noastre pe piețele pe care au introdus ei produsul. „Ei însă au respins această ofertă, spunând că toate produsele noastre pot fi vândute în România numai prin intermediul lor. Nu am putut accepta acest lucru, pentru că ar fi însemnat să întoarcem spatele tuturor partenerilor care au construit cinstit până atunci piețele noastre din România și au adus o cifră de afaceri semnificativă produselor noastre”, a subliniat Lakatos Zoltán. Hajdú Gabona a înaintat cazul în justiție.

„I-am denunțat în România pentru folosirea cu rea-credință a mărcii comerciale Hajdú Gabona, care este cunoscută peste tot în Ardeal, pentru că suntem prezenți în zonă de mai mult de zece ani, iar compania respectivă a apărut doar în anul 2015.”

Totodată, compania a inițiat un proces și în Ungaria împotriva morii, care a produs făină împachetată în pungile cu logo-ul fals.

Pentru o faptă bună nu aştepta răsplată!

„Eu practic această profesie de 40 de ani și timp de 22 de ani am condus Asociația Cerealelor din Ungaria, din

care face parte și industria de morărit. Eu și compania mea suntem cunoscuți de fiecare morar, așa că nu mi-am putut imagina că există o moară în Ungaria care ar ambala propriile sale produse în pungă cu marcă comercială furată, pentru a le furniza în România. A fost o tragedie pentru mine când am aflat că moara din Törökszentmiklós a fost producătorul acestei făini false, deoarece sunt oameni pe care îi cunosc de 25 de ani”, a mărturisit Lakatos Zoltán, pentru care a fost o dezamăgire și faptul că întregul caz de furt de marcă comercială a fost inițiat de un senator recent decedat.

„Eu însumi l-am cunoscut personal, nu m-aș fi gândit că va încerca să fure logo-ul nostru pe la spate” – a spus el cu amărăciune, adăugând că în spatele senatorului a stat „una dintre cele mai prestigioase firme de avocatură din București, împotriva căreia a fost greu să luptăm, datorită experienței lor profesionale solide”.

Să învețe și alții!

Lakatos Zoltán a subliniat că procesul din România a avut o amploare deosebită pentru Hajdú Gabona, deoarece în cazul în care acesta nu ar fi reușit să protejeze logo-ul, ar fi putut să ducă la dispariția sa. Daunele materiale sunt și așa semnificative: între decembrie 2015 și decembrie 2016, Hajdú Gabona a avut mii de tone pierdere în vânzări în Transilvania. Dar, din fericire, autoritățile fiscale maghiare au reacționat rapid: au confiscat 54.000 kg făină ambalată în pungi cu logo fals, precum și 550.000 de pungi goale, în noiembrie 2016, prevenind astfel producția în continuare în Ungaria. Cu toate acestea, falsificatorii au înlocuit podul cu linie dreaptă, pălăria păzitorului de cai pe șapca din blană, și au reluat producția de produse contrafăcute acum în România.
romgab2

Cu toate acestea, Hajdú Gabona a reacționat acum în timp util și a informat oficiul de brevete spaniol de fraudă și, prin urmare, grafica contrafăcută nu a fost înregistrată de către falsificatori. Lakatos Zoltán sfătuiește pe toată lumea care ține la produsele proprii, să învețe din cazul Hajdú Gabona și să nu facă aceleași greșeli.

Timpul de tranziție

Până ce hotărârea definitivă nu va apărea în Monitorul Oficial, există o perioadă de tranziție, pe parcursul căreia comercianții din România trebuie să se adapteze la situația juridică creată de hotărârea finală. „Îi apreciem foarte mult pe partenerii noștri care ne-au rămas fideli și au vândut în continuare produsele noastre. Mai mult decât atât, nu avem nicio intenție de a acționa în judecată companiile care pentru un motiv sau altul au vândut produsele contrafăcute până la finalizarea procesului, deoarece mulți dintre ei au fost supuși amenințărilor. Dorim să oferim acestor comercianți produsele noastre, pornind cu foaia curată. Cu toate acestea, vom monitoriza piața, iar în cazul în care continuăm să găsim bunuri contrafăcute pe rafturi, vom lua măsuri în mod sigur, pentru că trebuie să

protejăm interesele Hajdú Gabona și reputația brandului cu păzitorul de cai”. În cele din urmă, Lakatos Zoltán a precizat că noua familie de produse brevetată, înființată în urma procesului, va fi retrasă din timp de pe piața românească și că va depune tot efortul pentru ca marca cunoscută în rândul clienților (cu grafica de păzitor de cai) să revină în forță, cu o gamă extinsă, la înalta calitate deja cunoscută.

Advertorial! Hb: 604384Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor