Haos pe căile ferate

Haos pe căile ferate
HUNEDOARA – Între orele 7.00 şi 10.00, între staţiile Deva , Simeria şi Petroşani, au staţionat 28 de trenuri în urma protestelor angajaţilor din CFR.

„Este rezultatul nemulţumirii salariaţilor noştrii faţă de salarii. Valul de scumpiri îi aduce în pragul disperării. Sunt mişcări de protest ca urmare a scăpării de sub controlul sindicatelor. Oamenii au luat această hotărâre, în urma înţelegerilor eşuate dintre sindicate şi guvern”, Spune Ioan Ţiţ, preşedinte mişcare – comercial, Hunedoara. În urma protestelor au fost oprite 20 de trenuri de persoane (2 interciti şi 4 trenuri rapid) şi 8 marfare. Călătorii condamnă mişcarea de protest a ceferiştilor, plângându-se că îngheaţă de frig şi nu mai pot ajunge în timp util la destinaţiile propuse.

 

„Trebuia să ajung la Sibiu la o înmormăntare. Acum caut un alt mijloc de transport pentru a mă deplasa acolo dar, nu ştiu dacă mai ajung la timp”, spune unul dintre călătorii nemulţumiţi. Mulţi dintre aceştia au fost nevoiţi să renunţe le distracţiile din week-end. „Doream să ajungem la Straja pentru a schia, dar distracţia va rămâne pe săptămâna viitoare”, adaugă un grup de tineri. Cei mai afectaţi nu vor fi însă călătorii, ci pierderile mari ce se vor înregistra datorită trenurilor de marfă. În urma ultimului protest din cadrul CFR din anul 2005 au existat pierderi de 40 de miliarde de lei.

 


Ministrul Transporturilor Ludovic Orban a declarat că întreruperea activităţii în CFR de către sindicalişti este o acţiune ilegală şi a anunţat că persoanele care nu şi-au putut efectua călătoriile vor primi înapoi costul biletelor, prejudiciul urmând să fie recuperat de la cei responsabili. Sindicaliştii cer Guvernului ca salariul minim pe economie de 500 lei să fie aplicat şi în ramura Transporturi, aceştia semnând deja cu ministerul de resort un accord care prevedea salariul minim de 500 de lei, în momentul actual angajaţii din domeniu având un salariu minim de 450 de lei. „Vom relua negocierile, dar nu ne putem asuma responsabilitatea protestelor la care ajung angajaţii noştrii. Nu ştim ce se va întâmpla începând de acum înainte”, conchide Ioan Ţiţ.

Grigore Roibu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !