Harnici la doborât arbori, fără spor la replantare

De Cristina Ghilea
8Comentarii
Harnici la doborât arbori, fără spor la replantare
Raportul pe 2017 al Direcţiei Tehnice din Primărie arată că municipalitatea orădeană a fost mult mai harnică cu drujba decât cu hârleţul.

Datele furnizate de directorul Mircea Ghitea arată că anul trecut au fost tăiaţi 939 arbori.

În schimb, raportul de activitate al Direcţiei Tehnice precizează că, în campaniile de plantări de primavara 2017, au fost plantaţi un număr de 208 arbori ornamentali.

Directorul Ghitea argumentează această situaţie prin prisme lipsei de interes a firmelor furnizoare de arbuşti pentru licitaţiile Primăriei.

“Am avut două proceduri de achiziţie a plantărilor de arbori la care nu s-a prezentat nimeni. Noi nu ne mai dorim să cumprăm arbori cu tulpina de 2 cm să ne uităm la ei zeci de ani, creşte sau nu creşte. Preţurile estimate de noi, 1.200 de lei pe arbore cu TVA cu tot ni s-a părut rezonabil, mai ales că procedurile anterioare s-au derulat fără nicio problemă. Din câte am înţeles eu, firmele ar fi preferat încredinţare directă. Mulţi ar fi vrut să scoatem din caietul de sarcini acea prevedere conform căreia, timp de 2 ani trebuie să îi îngrijească şi să îi înlocuiască dacă se usucă”, spune directorul Ghitea.

Afirmă că vor relua procedura, pe cantităţi mai mari – ceea ce nu s-a cumpărat anul trecut se va reporta pe 2018.

Doborâri şi “toaletări”

Dintre arborii doborâţi anul trecut, 30 erau sănătoşi, aşa că Primăria a cerut şi a primit aviz de la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor. Motivele pentru care s-au aprobat totuşi, doborârile: erau înclinaţi, prezentau pericol de prăbuşire şi, implicit, riscul producerii unor accidente sau pagube materiale. Alţi arbori sănătoşi au mai fost doborâţi din cauză că rădăcinile lor afectau reţelele tehnico-edilitare subterane sau fundaţiile construcţiilor.

“În cursul anului 2017 au fost efectuate intervenţii cu tăieri în coroana unui număr de 9443 arbori pentru suprimarea ramurilor uscate, partial uscate sau rupte, pentru reducerea coroanei când aceasta afecta acoperişurile, terasele sau pereţii clădirilor, reţelele tehnico-edilitare aeriene, împiedicau vizibilitatea semnelor de circulaţie sau iluminatul pe timp de noapte”, se arată în raport.

Valoarea lucrărilor de doborâre şi toaletare realizate în cursul anului 2017 a fost de 835.695 lei cu TVA.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor