Harta de zgomot a Oradiei, in licitatie

7Comentarii
Harta de zgomot a Oradiei, in licitatie
Urmează a fi desemnat executantul primei Hărţi de Zgomot a Oradiei, utilă pentru luarea măsurilor antifonice.

Procedura de licitaţie pentru elaborarea primei Harti de Zgomot a municipiului Oradea e în faza de studiu la comisia de licitaţia din cadrul Primariei. Pe 20 decembrie au fost deschise plicurile cu ofertele firmelor Akusztika Mérnöki Iroda Kft, Vibracom KFT Budapesta, Enviro Consult, Universitatea Tehnică Braşov, Institutul de Cercetare în Transporturi Bucureşti şi SC Femaris.

„Harta va determina zgomotul pe diferite zone din Oradea. Pe baza ei se vor putea lua măsuri pentru ameliorarea zgomotului pe tronsoanele aglomerate”, declara Emil Benţan, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul PMO. Caietul de sarcini prevede mai multe etape. Prima va presupune cartarea zgomotului pentru Oradea, termenul limită fiind sfârşitul acestui an. Astfel, până în iunie 2011 trebuie prelucrate datele pentru harta GIS a Oradiei, iar în perioada ianuarie – decembrie se vor culege datele din teren privind zgomotul. În a doua etapă se vor elebora  hărţile strategice de zgomot, în primăvara anului viitor, urmată, în martie 2012, de o dezbatere publică.

Ultima etapă, care se va desfăşura în perioada aprilie 2012 – mai 2013, are ca finalitate întocmirea planurilor de acţiune destinate gestionării zgomotului şi a efectelor acestuia în municipiu.

Zonele liniştite, mai scumpe

Harta de zgomot a Oradiei, cerută şi de normativele europene, este imperativ necesară pentru elaborarea unei strategii pentru reducerea nivelurilor de zgomot. Conform specialiştilor, viitoarele zone rezidenţiale vor fi stabilite funcţie de nivelul zgomotului din zonă şi din vecinătate. Practic, harta va efecte şi în cadrul tranzacţiilor imobiliare, locuinţele din zonele poluate fonic urmând a fi mai ieftine decât cele din zonele liniştite.

C.H.

Maxim 35 dB în locuinta7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor