Harti de hazard la inundatii

Pentru bazinul hidrografic Crişuri hărţiloe vor fi elaborate până la 31 decembrie.

Administraţia Bazinală de Ape Crişuri are în derulare proiectul: „Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Crişuri”. „Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat în anul 2010 proiectul PPPDEI Crişuri care are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii. Acest lucru este posibil prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, zone care sunt supuse hazardului la inundaţii pe o suprafaţă de 13.786 km²”, a precizat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Componente

Cele patru componente ale proiectului şi anume: elaborarea hărţilor de hazard la inundații, elaborarea Planului de prevenire, protecţie şi diminuarea efectelor inundaţiilor, managementul proiectului şi evaluarea strategică de mediu asigură baza necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor, în conformitate cu abordările şi politicile europene.

Până în prezent, s-a finalizat integral componenta 1 şi 85% din componenta 3. Astfel, s-au efectuat zboruri aeropurtate cu avione şi elicoptere, în urma cărora s-a obţinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente acestuia pentru râurile Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Barcău, Ier şi Culişer. În total au fost realizate lucrări de modelare hidraulică pentru 13.786 km² de curs de apă, adică pentru 93% din suprafaţa bazinului hidrografic. Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice și care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS (geospaţial), precum şi efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al bazinului hidrografic.

„Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundaţii vor indica cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi şi 370.000 de locuitori din din bazinul hidrografic Crişuri ” a declarat Pásztor Sándor, director A.B.A. Crişuri.

În perioada următoare se vor demara activităţile specifice pentru componenta 2 şi anume “Elaborarea Planului de prevenire, protecţie şi diminuarea efectelor inundaţiilor”.

Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene, restul de 20% fiind asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului este de 3.526.793 lei. Hărţile de hazard la inundaţii pentru bazinul hidrografic Crişuri vor fi elaborate până la 31 decembrie 2012.

S.Al.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !