Hartiile din artifact, catre specialisti

6Comentarii
Hartiile din artifact, catre specialisti
Marti, în prezenţa viceprimarului municipiului Oradea, Biro Rozalia, a directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a restauratorului Muzeului Ţării Crişurilor, Florin Heredea şi a Tavaszi Hajnal, administrator la Biblioteca Gheorghe Şincai, a fost deschis tubul de metal descoperit la sfârşitul săptămânii trecute la piatra de temelie a Teatrului de Stat Oradea.

Conform unui comunicat al municipalităţii orădene, tubul conţine câteva documente ale căror stare de conservare este deteriorată. Aceasta pentru că, deşi recipientul în care au fost depuse documentele are pereţii exteriori dubli din tablă zincată şi interior din tablă de plumb, care aveau rolul de a proteja documentele, nu s-a reuşit acest lucru în totalitate, deoarece capacul recipientului are un singur perete şi în urma oxidării a intrat în interior umiditatea şi sporii de mucegai.

Fragile

Documentele se găsesc într-o stare de fragilitate avansată, hartia fiind unul din materialele cele mai perisabile şi care necesită un regim de păstrare foarte strict, umiditate şi temperatură controlată. Datorită umidităţii relativ ridicate, şi a temperaturii scăzute, adezivul din procesul de fabricare a hârtiei (substanţă organică) şi-a pierdut proprietăţile de adeziune şi coeziune. Desfacerea acestor documente ar duce la pierderea definitivă a acestora, ele transformându-se în pulbere. La această stare a contribuit şi atacul fungic asupra materiei organice a hârtiei.

Astfel, cei prezenţi la deschiderea tubului au ajuns la concluzia că aceste documente necesită o intervenţie de urgenţă în condiţii stricte de laborator de specialitate (restaurare hârtie), unde vor fi restaurate şi aduse cât mai aproape de starea lor iniţială. În acest sens vor fi contactate laboratoarele de restaurare a hârtiei din ţară sau din străinătate pentru a putea menţine actele pentru generaţiile următoare. În urma restaurării, documentele găsite vor fi expuse publicului interesat.

Calin Corpas

Artifact găsit în foaierul Teatrului de Stat Oradea

Artifact găsit în foaierul Teatrului de Stat Oradea6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor