Hartile de hazard la inundatii, pe final

De Simona Albinaru
Hartile de hazard la inundatii, pe final
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va finaliza hărţile de hazard la inundaţii până cel târziu în toamna acestui an.

Proiectul PPPDEI Crişuri a fost demarat în decembrie 2010 şi are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului la inundaţii. Acest lucru este posibil prin cunoaşterea mai precisă a arealelor din zona râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb, zone care sunt supuse hazardului la inundaţii.

Până în prezent, s-au efectuat zboruri aeropurtate în urma cărora, s-a obtinut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pentru a urmări debitele cursurilor de apă, au fost realizate lucrări de modelare hidrologică pe întreg bazinul hidrografic, în timp ce, pentru cele patru cursuri principale de apă sau făcut şi modelări hidraulice prin care se poate urmări zona inundabilă. Studiile s-au realizat pe o lungime totală de 1601 km, din care 649 km pe râurile principale şi 952 km pe afluenţii acestora.

Lucrări

Pe lângă aceste zboruri, s-au efectuat lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice și care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS (geospaţial). „Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundații vor indica cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi din din bazinul hidrografic Crișuri. Din suprafaţa totală a bazinului hidrografic, aproximativ 1.500 km² reprezintă suprafaţă potenţial inundabilă. Hărţile de hazard vor fi puse la dispoziţia Consiliilor Judeţete din Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu-Mare şi Sălaj în vedrea elaborării harţilor de risc”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, director ABA Crişuri.

Suprafaţa bazinului a fost împărţită în 63 de sub-bazine (pe afluenţii principali) pentru care s-au calculat undele de viitură. Sunt în curs de realizarea scenariile de amenajare ale bazinului pentru protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor.

Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene, restul de 20% fiind asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a proiectului este de 3.526.793 lei (cu TVA).

Cele patru componente ale proiectului şi anume: elaborarea hărţilor de hazard la inundații, elaborarea Planului de Prevenire, Protecţie şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor, managementul proiectului și evaluarea strategică de mediu, asigură baza necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor, în conformitate cu abordările şi normele europene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !