Hărțuirea sexuală. Folosirea abuzivă a funcției în scop sexual

Hărțuirea sexuală. Folosirea abuzivă a funcției în scop sexual
© Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Hărțuirea sexuală constă în pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau a unei relații similare , dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau amendă ( art. 223 Cod penal ).

Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate , ceea ce înseamnă că plângerea penală trebuie depusă de persoana vătămată în termen de cel mult 3 luni de zile din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei . Retragerea plângerii penale înlătură răspunderea penală.

Folosirea abuzivă a funcției în scop sexual constă în fapta funcționarului public care , în scopul de a îndeplini , a nu îndeplini , a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri , pretinde ori obține favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta ( art. 299 Cod penal ).

Pretinderea sau obținerea de favoruri de natură sexuală de către un funcționar public care se prevalează sau profită de o situație de autoritate ori de superioritate asupra victimei , ce decurge din funcția deținută , se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta.

În cazul acestei infracțiuni nu este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate și nu este posibilă retragerea plângerii penale a persoanei vătămate cu consecința înlăturării răspunderii penale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !