Hayssam, judecat la Oradea

2Comentarii
Condamnat pentru răpirea jurnaliştilor, Hayssam va fi judecat la Oradea şi pentru fuga sa.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a strămutat la Curtea de Apel (CA) Oradea judecarea sirianului Omar Hayssam  pentru fuga sa din ţară. Fraţii Hayssam şi-au motivat cererea de strămutare susţinând că imparţialitatea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti ar fi ştirbită de „împrejurările cauzei”.

 

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat deja, în iunie 2007, pe Omar Hayssam la 20 ani de închisoare pentru acte de terorism legate de răpirea în Irak a jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanessian şi Sorin Mişcoci. Iar condamnarea a fost confirmată definitiv, pe 21 februarie 2008, de către ÎCCJ.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, marţi, să strămute de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel (CA) Oradea dosarul în care sirianul Omar Hayssam este judecat pentru fuga sa din ţară alături de fraţii săi Muhkles şi Mahmoud săi, acuzaţi de complicitate.

 

Fraţii Hayssam şi-au motivat cererea de strămutare susţinând că imparţialitatea judecătorilor CA Bucureşti ar fi ştirbită de „împrejurările cauzei”.

 

Astfel, cei trei au arătat că judecătoarea Adriana Băjan, care se ocupa de caz, s-a mai pronunţat şi în alte cauze privind familia Hayssam, dispunând chiar şi o arestare preventivă a lui Omar Hayssam.

 

„Apreciez că doamna Adriana Elena Băjan nu poate continua judecarea acestei cauze în condiţiile în care, prin comportamentul în şedinţa de judecată şi prin măsurile procedurale luate, a demonstrat că este ostilă atât faţă de mine cât şi faţă de ceilalţi inculpaţi şi că, practic, împiedică apărarea să-şi exercite drepturile procesuale”, a scris Omar Hayssam în cererea depusă la ÎCCJ. Totodată, fraţii Hayssam susţineau că judecătoarea Băjan ar fi interesată să soluţioneze în favoarea procurorilor DIICOT dosarul de la CA Bucureşti pentru a-şi acoperi o greşeală care ar fi fost comisă de aceasta într-un alt dosar. Mai exact, judecătoarea a dispus emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Hayssam în dosarul de terorism, deşi legea prevedea că perioada maximă este de 15 zile. Potrivit avocaţilor, nici ceilalţi judecători ai CA Bucureşti nu ar fi imparţiali în acest dosar, susţinând că Omar Hayssam a fost condamnat pentru terorism, cu încălcarea drepturilor procesuale.

 

Astfel, CA Bucureşti l-a condamnat în iunie 2007 pe Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism legate de răpirea în Irak a jurnaliştilor Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanessian şi Sorin Mişcoci, condamnare confirmată definitiv, pe 21 februarie 2008, după recursul judecat la ÎCCJ.

Repartizat aleatoriu

Conform normelor în vigoare, dosarul lui Hayssam va fi judecat de un complet orădean repartizat aleatoriu, prin intermediul unui program computerizat. Conform surselor din cadrul CA Oradea, urmează să ajungă zilele acestea repartiţia de la Bucureşti, cu numărul dosarului. Detalii vor putea fi oferite cu ocazia conferinţei de presă pe care o vor susţine luni preşedintele Gheorghe Groza al CA Oradea şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecătorul Ovidiu Blaga, pe tema armonizarea relaţiilor dintre mass-media şi instanţele subordonate Curţii de Apel Oradea.

 

Cristian Horgos

Omar Hayssam, arestat în Siria alături de protectorul său2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor