Hidro-investitii majore în Bihor

Reactualizat la:
1Comentariu
Hidro-investitii majore în Bihor
La Ginta se amenajează o impresionantă acumulare nepermanentă de apă, pe Crişul Negru. Şi la Corbeşti (comuna Dobreşti) au început lucrările la un baraj pe Valea Topa. Toate aceste lucrări se realizează pentru eliminarea pericolului indundaţiilor.

Joi, prefectul Gavrilă Ghilea şi directorul Administraţiei Ape Crişuri, Pasztor Sandor, au invitat jurnaliştii să vadă la faţa locului cum arată două lucrări importante de amenajare hidrografică, ce sunt finanţate de Guvern. A fost prezent şi Mihai Niţă, director pentru investiţii în Ministerul Mediului.

La Ginta, comuna Căpâlna, lucrările de amenajare a Crişului Negru au început în 2006. Dimensiunea investiţiei e uma impresionantă. Se realizează o acumulare nepermanentă de apă, realizată prin supraînălţarea digului malului stâng al pârâului Holod, precum şi realizarea a altor noi diguri, pe râul Crişul Negru. Se lucrează şi la un prag de barare a apei, de 4,7 metri înălţime şi 40 metri lăţime, ce va redirecţiona apa în polderul (acumularea nepermamentă – n.r.) întins pe o suprafaţă de 560 de hectare. Şansele ca acesta să se umple complet cu apă, în funcţie de debitul Crişului Negru, e de doar 1%. Această acumulare poate primi un volum de 10,25 milioane de metri cubi de apă, având rolul de a anihila orice pericol de viituri în aval, pe valea Crişului Negru. Zona Ginta era una ameninţată constant de inundatii. „Noi gândim aceste poldere la suprafaţa maximă, pentru evitarea oricărui pericol”, a motivat directorul Pasztor suprafaţa imensă pe care se întinde acest polder.

Lucrările sunt executate de Repcon, ce are un contract multi-anual cu Administraţia Bazinală Ape Crişuri, pentru diferite amenajări în bazinul hidrografic Crişuri. Lucrarea de la Ginta costă circa 48 milioane de lei noi. Pentru ca lucrările să fie gata în acest an, mai sunt necesari 20 milioane de lei noi, a arătat directorul Pasztor, încrezător că se vor găsi resurse pentru finalizarea investiţiei în 2011. Pe Crişul Negru sunt şi alte lucrări, de circa 22 milioane lei noi, ce constau în regularizări de albie şi consolidări de mal, în amonte şi aval de acumularea de la Ginta.

Baraj la Corbeşti

O altă investiţie majoră a debutat joi la Corbeşti, comuna Dobreşti. Aici, pe Valea Topa se realizează un baraj cu o acumulare neperamentă de apă, pentru a feri de inundatii mai multe comune din zonă: Dobreşti, Sâmbăta, Holod şi Copăcel. Baraj-ul se va construi din anrocamente, având înălţimea de 29,4 metri, lungimea la coronament de 112,2 metri şi o lăţime de 6 metri. Drumul vechi de pe lângă cursul de apă va fi deviat pentru realizarea acestui proiect hidrologic, pe celălalt versant, cel stâng, al văii.

Valoarea lucrărilor se ridică la 12,6 milioane de lei noi, acest baraj trebuind să fie gata anul viitor. Pentru 2011, au fost alocaţi deja 5,2 milioane lei pentru baraj şi acumulare. „Ţin să le mulţumesc Guvernului României, Ministerului Mediului şi tuturor celor implicaţi pentru demararea lucrărilor la acest important obiectiv. Mă bucur enorm că nu vom mai avea probleme cu inundatii in zonă. Cele mai mari din judeţ le avem aici, în Valea Topa”, a subliniat prefectul Gavrilă Ghilea, care a amintit şi de realizarea unui baraj si la Suplacu de Barcău.

CĂLIN CORPAŞ1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor