Hipertensiunea, boală naţională

Hipertensiunea, boală naţională
URZICENI/ORADEA - O cercetare realizată la Urziceni, în perioada 2002 – 2006, pe un grup de 6000 de persoane, având vârsta între 10 şi 70 de ani, arată că 57% dintre locuitori sunt hipertensivi.

Cele mai expuse persoane sunt cele care au peste 70 de ani, 85% dintre aceste persoane care au participat la studiu având hipertensiune (HTA). Din păcate, nici cei mai tineri nu stau prea bine: 23% dintre persoanele între 30 şi 39 de ani suferă de hipertensiune. Aproape toţi însă continuă să trăiască periculos: mănâncă sărat, gras, nu renunţă la fumat, nu fac mişcare, consumă alcool şi sunt tot timpul expuşi stresului, care accelerează boala. Aceasta, netratată provoacă infarctul sau accidentele vasculare cerebrale. Nu este de mirare că deja există tineri la 28 – 29 de ani care fac infarct.

Specialiştii nu exclud faptul ca aceste rezultate înregistrate la Urziceni să fie valabile şi pentru celelalte zone ale ţării.

„Da, într-adevăr, în patru judeţe din vestul ţării: Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare, incidenţa bolilor cardiovasculare este cea mai mare din ţară. Principala cauză este alimentaţia bazată în special pe grăsimi”, susţine dr. Mircea Popescu, medic şef secţie Cardiologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Sarea e de vină
Procentul hipertensivilor este îngrijorător şi în rândul persoanelor care au vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, potrivit studiului dintre aceştia suferă de HTA 45%, iar la cei între 20 şi 29 de ani, un procent de 12,3% . Studiul a mai scos la iveală că majoritatea celor care au hipertensiune au şi un nivel ridicat al colesterolului.

Principala cauză care duce la apariţia HTA, potrivit specialiştilor, este consumul ridicat de sare. În mod normal, necesarul de sare zilnic este de un gram şi jumătate, iar consumul mediu la noi este de 15 grame.

Astfel, România este pe locul trei în lume după Rusia şi Bulgaria la numărul de decese din cauza bolilor cardiovasculare.

Medicii sfătuiesc populţaia să-şi măsoare tensiune arterială, iar cei hipertensivi să-şi ia medicamentaţia zilnică şi să evite expunerea la soare, în orele de vârf. În Oradea, până la sfâşitul acestei săptămâni, orice persoană poate să-şi măsoare tensiunea arterială la cortul Crucii Roşii, amplasat în centrul oraşului, lângă statuia lui Mihai Eminescu.

Miliarde de hipertensivi
În prezent, hipertensiunea afectează un miliard de persoane în întreaga lume. Se preconizează că până în 2025, numărul bolnavilor să depăşească 1,5 miliarde. Pentru a veni în întâmpinarea acestor preconizări îngrijorătoare, medicii ne sfătuiesc să reducem consumul de sare şi de alcool, să se consume legume verzi, fructe, lactate cu puţine grăsimi şi alimente bogate în fibre. Valoarea normală a tensiunii arteriale este de 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg).

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !