HIV, transmis şi de intelectuali!

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
8Comentarii
HIV, transmis şi de intelectuali!
În ultima vreme, au fost contaminaţi cu HIV şi intelectuali, iar modurile prin care se transmite în ţară şi mai ales în BIHOR în ultimii ani, se restrâng.

Dacă la începutul anilor ’90, românii erau infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi prin acte medicale invazive, acum cei ce iau HIV au avut relaţii intime cu persoane infectate.

Tot mai mulţi cu HIV

Informaţia a fost furnizată la conferinţa de marţi, 2 august a.c., susţinută de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în colaborare cu Spitalul Dr. Gavril Curteanu. La întâlnire au luat parte reprezentanţi ai diverselor organisme medicale şi nemedicale (secţia de infecţioase HIV, secţia de Tuberculoză de la Spitalul Municipal, Asociaţia pentru bolnavii cu scleroză în plăci, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică Bihor etc).

4conf dsp hiv1

Alarmant este faptul că numărul persoanelor seropozitive, adică infectate cu HIV a crescut şi în ţară şi în Bihor. În evidenţele Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România „Matei Balş”, dim Capitală, în 31 decembrie anul trecut erau înregistraţi 13.766 de români în viaţă cu HIV (dintre care 10.551 se aflau în tratament). Prin comparaţie, la finele anului 2011, erau înregistraţi cu HIV 10.903 români, din care 7.538 făceau tratament.

În Bihor, în decembrie anul trecut erau înregistraţi cu HIV 79 de oameni, dintre care doar doi aveau sub 18 ani, 50 erau sub tratament antiretroviral şi cel puţin jumătate s-au contaminat în timpul actului sexual cu o persoană deja infectată.

Nu vor să se protejeze

Numărul real al bihorenilor contaminaţi cu HIV este însă mult mai mare, noi cazuri fiind depistate la Centrul de transfuzii, în timpul analizelor pre-donare. Cei prezenţi au informat despre faptul că unii pacienţi cu tuberculoză au şi HIV, că educaţia sexuală în şcoli, ca şi componentă a educaţiei sanitare, este respinsă de comitetele de părinţi dar şi despre comunităţi închise pentru informare şi prevenire – cum e comunitatea gay.

Grav este că, de o vreme, la încarcerarea în penitenciare nu se mai face testarea HIV.
În plus, se pare că unii români care pleacă în Occident, revin după o perioadă infectaţi cu HIV, fapt ce denotă că au avut contacte sexuale neprotejate în timpul şederii în afara ţării, cu persoane seropozitive. Spre deosebire de anii precedenţi, din rândul persoanelor seropozitive fac parte tot mai mulţi intelectuali, inclusiv doctori sau preoţi, infectaţi cel mai probabil tot prin contact sexual neprotejat.

Lipsa unor programe naţionale din ultimii ani se răsfrânge asupra românilor, mai ales în judeţele din sud, care au fost de altfel şi poarta de intrare a virusului HIV. În Bihor, medicii inspectori derulează însă, local, mai multe proiecte cu scopul de a informa populaţia vulnerabilă. HIV nu se transmite prin sărut, nici măcar prin sărut franţuzesc, nici prin folosirea aceluiaşi săpun sau a aceluiaşi prosop, ci prin contact sexual neprotejat, prin mamă seropozitivă sau prin obiecte contondente (ac de seringă, bisturiu etc), informează UNOPA printr-o broşură cu informaţii despre acest virus.

Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA a informat că se încearcă formarea unei asociaţii a pacienţilor cu HIV, care să lupte pentru drepturile tuturor românilor seropozitivi și să desfășoare programe destinate acestui grup vulnerabil. Conferinţa tip dezbatere a avut loc în cadrul proiectului „Prin ochii mei”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor