Huliganilor li s-a pregătit ceva

1Comentariu
Legi mai aspre pentru suporteri
Legi mai aspre pentru suporteri
Toleranţă zero faţă de violenţa pe stadioane. Aşa promit jandarmii la începerea campionatului intern de fotbal. S-a înăsprit legea faţă de turbulenţii de pe stadioane, de la concerte, ori alte manifestări.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, ca urmare a incidentelor care au avut loc pe stadioanele din ţară, măsurile şi pedepsele faţă de cei care tulbură liniştea şi ordinea publică în timpul unor competiţii sportive, culturale sau de orice fel au crescut drastic. Oamenii legii au promis că nu vor face nici o concesie în cazul unor abateri.

„Ne vom lua toate măsurile şi nu vom tolera nici cea mai mică abatere. Vrem ca totul să se desfăşoare în ordine şi disciplină”, a început adjunctul IJJ Bihor, col. Petru Lung, întâlnirea de marti cu preşedintele FC Bihor, Alexandru Toth, şi cu liderul galeriei „Rebelii orădeni”, Nicu Gheorghiţă.

„La noi pe stadioane merg doar fanaticii, şi nu familii care să vină să vadă un spectacol, un meci de fotbal. Comportamentul suporterilor nu a fost unul normal şi acum se lucrează la schimbarea atitudinii celor care merg pe stadion şi a imaginii pe care aceştia au făcut-o competiţiilor sportive”, adaugă mr. Doru Jarca, şeful Serviciului de Organizare şi Coordonare Misiuni din cadrul IJJ Bihor.

Turbulenţi penali

Astfel, ca o noutate, o dată cu începerea noului campionat, o serie de abateri pedepsite până acum doar cu amendă vor atrage dosare penale. Infracţiuni sunt considerate actele obscene sau orice alt gest care aduce atingere bunelor moravuri, încăierarea grupurilor rivale de suporteri, actele de violenţă faţă de jandarmi, distrugerea bunurilor aflate în proprietatea publică sau privată.

„La fiecare meci va fi prezent şi un ofiţer cu atribuţii pe linie de judiciar, care va întocmi actele premergătoare începerii urmăririi penale”, atenţionează mr. Doru Jarca.

Modificări FIFA

Reprezentanţii IJJ Bihor au precizat că o altă noutate sunt şi unele modificări făcute de FIFA în completarea Regulamentului Disciplinar al FRF. Astfel, defăimarea sau discriminarea din cauza rasei, a culorii, limbii, religiei ori originii etnice va fi pedepsită cu suspendare competiţională şi amendă. Sancţiuni va suporta şi clubul organizator, şi clubul al cărui suporter a greşit. Sancţiunile cresc în cazul oficialilor care săvârşesc fapte reprobabile.

Obligaţiile organizatorilor

Organizatorii sunt obligaţi să declare competiţiile sportive la unitatea de jandarmi cu cinci zile înaintea jocului, să interzică accesul persoanelor turbulente pe stadion, să interzică vânzarea băuturilor alcoolice în incinta stadioanelor, să afişeze în locuri vizibile regulile ce trebuie respectate în timpul competiţiilor, să interzică afişarea materialelor care incită la denigrarea ţării, xenofobie, ură rasială, de clasă ori religioasă, la discriminare de orice fel ori violenţă.

Restricţii la spectatori

Suporterii nu au voie să introducă pe stadioane, în sălile de sport sau în alte locuri de desfăşurare a competiţiilor sportive băuturi alcoolice, făclii, artificii, petarde, torţe, sticle, materiale explozive, incendiare sau fumigene, substanţe toxice, halucionogene, iritant-lacrimogene sau paralizante.

Totodată, aceştia nu au voie să arunce pe teren sau în direcţia altor spectatori cu obiecte, să escaladeze gardul ce delimitează spaţiul de joc sau să intre pe teren, să împiedice forţele de ordine să-şi îndeplinească misiunea.

Amenzile prevăzute în cazul încălcării prevederilor legale ajung până la 15.000 lei. Totodată, cei care sunt sancţionaţi contravenţional de două ori într-un an riscă să nu mai poată intra pe stadion.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor