Hunedoara “în colimator”: cartierul Chizid

Hunedoara “în colimator”: cartierul Chizid
Hunedoara – Cartier rezidenţial liniştit, Chizidul este zona care ridică cele mai puţine probleme primăriei. Cu toate acestea, cea mai apăsătoare nemulţumire pe care o au locatarii este reprezentată de starea străzilor. Deşi în cea mai mare parte cartierul este asfaltat, există cetăţeni care încă nu se bucură de acest privilegiu. 

„Eu sunt în primul rând nemulţumită de faptul că nu e asfaltată strada Cuza Vodă. E singura din cartier care se găseşte în această stare”, spune Mihaela Bălţat. Din păcate, pe lângă Cuza Vodă, mai există o stradă unde nu s-a turnat până acum covor asfaltic. E vorba de strada Stejarului, dar în mod ciudat nu toţi locatarii din zonă reclamă această problemă. Viorica Diaconu a afirmat că se mulţumeşte deocamdată cu promisiunile primarului.

„Am vorbit cu primarul şi ne-a spus că nu poate să le facă pe toate odată şi că va avea grijă şi de strada noastră”.

Alţi locatari care locuiesc în zone unde problema asfaltării a fost demult rezolvată nu au motive să se plângă.

„Aleea Zorilor, strada pe care locuiesc, e foarte bine asfaltată şi foarte luminată. Cel puţin starea străzilor din cartier mă mulţumeşte”, afirmă Maria Caraşcă.

„Străzile pe la noi prin cartier sunt în general bine făcute, dar nu sunt aşa peste tot. În partea de sus sunt probleme la aceste capitole”, susţine Gheorghe Lascu. Unii tună şi fulgeră la adresa primăriei.

„Sunt total nemulţumit de trotuare pentru că sunt pline de gropi. Nici străzile nu sunt mai bune şi asta se vede cel mai bine atunci când plouă, iar gropile din asfalt se umplu cu apă. Merg maşinile cu viteză şi ne stropesc porţile din cauza bălţilor din stradă. Pentru mine primarul n-a făcut nimic. Plătesc patru milioane impozit şi mi-a promis că o să repare trotuarele, dar nu s-a ţinut de cuvânt”, zice Leontin Varga.

Curăţenie cu întârziere
Cartierul Chizid nu este un cartier murdar, însă locatarii sunt nemulţumiţi de faptul că personalul de la Salubritate nu respectă programul de ridicare a gunoiului menajer.

„Eu sunt nemulţumită de Salubritate. Nu pentru că nu-şi face treaba, nu pentru că nu ridică gunoiul, ci pentru că nu vine la timp să-şi îndeplinească îndatoririle. Ar trebui să vină vinerea, dar au întotdeauna grijă să încurce zilele. Dincolo de asta se face bine curăţenie şi pot spune că locuiesc într-un cartier curat”, susţine Maria Caraşcă.

Alţi locatari afirmă că aspectul legat de curăţenie este pozitiv dar şi negativ în funcţie de anotimp.

„Acum, în prag de iarnă peisajul la noi în cartier este cel mai urât. Au căzut multe frunze, nu se mătură întotdeauna şi se lasă astfel impresia de neîngrijit. Primăvara e superb”, crede Gheorghe Lascu. După părerea unora, curăţenia în cartier poate fi menţinută chiar de locatari, condiţia esenţială fiind aceea ca toată lumea să dea dovadă de acelaşi spirit civic.

„Mai sunt aruncate tot felul de gunoaie pe stradă, dar în general cartierul este curat. Dacă fiecare locatar şi-ar face curăţenie în faţa porţii şi ar menţine curată zona în care locuieşte, atunci totul ar fi bine”, este de părere Viorica Diaconu.

Puncte de vedere ale autorităţilor
Considerat cel mai vechi cartier din Hunedoara, Chizidul nu oferă prea multă bătaie de cap autorităţilor locale. Problemele pe care primăria trebuie să le rezolve în cartierul Chizid par tot mai puţine.

Conform spuselor purtătorului de cuvânt al primăriei, problemele existente îşi vor găsi şi ele o finalitate în cel mai scurt timp posibil. Pentru unele, e nevoie şi de ajutorul direct al cetăţenilor.

„Cartierul Chizid nu ridică probleme deosebite în ceea ce priveşte curăţenia. Nu sunt gunoaie ca în alte cartiere, iar asta se poate explica şi prin faptul că aici cetăţenii dau dovadă de un spirit civic mult mai pronunţat faţă de alte locuri. O să mă interesez la Serviciul de Salubritate să văd cu exactitate de ce se produce decalajul între zilele în care merg să ridice gunoiul din cartier şi zilele când au în program să facă asta”, a declarat Mircea Diaconu, purtător de cuvânt în cadrul primăriei Hunedoara.

Străzile vor fi asfaltate
Deşi locatarii se plâng în principal de starea străzilor, primăria afirmă că aceasta nu e o problemă atât de gravă cum o cred ei.

„În ultimii cinci ani străzile au fost în marea lor majoritate asfaltate. Am luat în vizor zonele unde nu s-a turnat covor asfaltic, ştim exact problemele cu care se confruntă locatarii şi tot ce le pot spune cetăţenilor din cartierul Chizid, nemulţumiţi de acest aspect, este că toate străzile din zonă sunt incluse în planul de lucrări asfaltice al primăriei”, a menţionat Mircea Diaconu.

Capace aşezate de mântuială
O problemă gravă în cartier o constituie furtul capacelor de la canalizare. Problema devine cu atât mai gravă cu cât gurile de canal sunt situate în mijlocul străzii.

„Unele capace sunt aşezate neglijent la locul lor. Uite aşa pune primăria capacele. Maşinile calcă pe ele, intră cu roata în groapă şi îşi strică suspensiile. La cât sunt de bine prinse, e şi normal că se fură atât de uşor”, crede Leontin Varga. Purtătorul de cuvânt, Mircea Diaconu, răspunde: „Capacele de la canale au fost înlocuite şi sudate, dar tot se fură. Tot ceea ce putem face este să rugăm poliţia comunitară să traverseze mai des zona”.

Lucrări la gaz.
În cartierul Chizid au loc lucrări de deviere a ţevilor prin care circulă gazul metan. Din acest motiv în faţa porţilor locatarilor sunt săpate gropi adânci, periculoase pentru cei neatenţi.

Strada înclinată
Locatarii de pe strada Nicolae Bălcescu din cartierul Chizid au o problemă mai deosebită. Strada e situată pe o pantă foarte abruptă, lucru care face aproape imposibilă traversarea ei cu maşina în timpul iernii.

„Noi stăm chiar în vârful pantei şi pentru că strada e aşa înclinată nu putem să o urcăm cu maşina când e zăpadă. Primăria trebuie să aducă material antiderapant în primul rând aici”, susţine Elena Matei.

Primăria susţine că nu a fost an în care să nu se arunce cu nisip pe acea stradă. „Întotdeauna se aruncă cu material antiderapant acolo. Pe margine încă se mai vede nisip. Ştiu că iarna e greu de circulat pentru că e cea mai înclinată stradă din Hunedoara. În asfalt a fost introdus fier beton cu striuri tocmai pentru a facilita mersul autovehiculelor pe acea stradă”, a spus Mircea Diaconu, purtător de cuvânt al Primăriei Hunedoara.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase