Hunedoreni născuţi peste hotare

Hunedoreni născuţi peste hotare
DEVA – Potrivit statisticilor oficiale, în acest an, au fost înregistraţi peste 300 de copii născuţi de hunedorencele aflate în străinătate.

În condiţiile în care în judeţul Hunedoara se înregistrează o rată tot mai scăzută a natalităţii, datele furnizate de Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor (DPCEP) Hunedoara, relevă un aspect interesant. Practic, numărul copiilor care s-au născut în afara graniţelor ţării, în acest an, este echivalentul a 20 la sută din numărul total de copii născuţi în judeţ. Iar acestea sunt datele oficiale. Autorităţile admit că mai există însă zeci sau sute de naşteri care nu sunt înregistrate, precum şi bebeluşi care la naştere primesc altă cetăţenie, deşi părinţii lor sunt hunedoreni.

 

„În acest an, la nivelul judeţului, au fost înregistrate 395 de acte transcrise în registrele de stare civilă. Dintre acestea, peste 80 la sută sunt naşteri, iar restul sunt certificate de căsătorie şi un număr infim de decesuri. Marea majoritate a naşterilor sunt înregistrate în Spania şi Italia”, a declarat directorul executiv al DPCEP Hunedoara, Carmen Nicoriciu.

Transcrierea certificatelor de naştere
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români (certificat de naştere, certificat de căsătorie) întocmite în străinătate au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române. Dacă naşterea copilului s-a produs în străinătate şi întocmirea actului nu a fost făcută la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României, ori la autoritatea tutelară locală din străinătate, întocmirea actului de naştere se face în ţară, la autoritatea administraţiei publice locale de la domiciliul părinţilor.
Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase