Hunedorenii, cei mai săraci orăşeni

Hunedorenii, cei mai săraci orăşeni
După Botoşani, judeţul Hunedoara ocupă primul loc la sărăcie în mediul urban.

Deva – Un studiu realizat de o firmă de cercetare din Bucureşti la solicitarea Observatorului Judeţean pentru Drepturile Copilului Hunedoara a dezvăluit o situaţie dramatică în ceea ce priveşte starea de sănătate. Prin oraşele Geoagiu, Haţeg şi Lupeni suntem „campioni” la gradul de sărăcie din mediul urban. Analiza a fost făcută la sfârşitul anului trecut şi relevă, între indicatorii investigaţi, faptul că există un număr foarte mare de nou-născuţi fără acte de identitate, numărul avorturilor la tinerele sub 18 ani scade, dar nesemnificativ, iar numărul copiilor abandonaţi în secţiile nou-născuţi şi maternitate este încă mare. „Eşantionul pe care s-a realizat studiul este constituit din instituţii oficiale, ONG-uri active şi instituţii care se ocupă de programe de monitorizare pentru drepturile copilului. Am indentificat grupurile vulnerabile, drepturile de care trebuie să beneficieze copiii hunedoreni şi soluţiile de înlăturare a situaţiei care duce la excluziune socială”, declară Emil Pâslaru, directorul instituţiei care a realizat studiul.

Conform statisticilor judeţene, în ceea ce priveşte gradul de sărăcie urbană ne situăm pe locul II naţional, după Botoşani. Cauzele care duc la această situaţie dramatică sunt restructurarea masivă din industria siderurgică şi extractivă şi mica infracţionalitate, se arată în studiul efectuat la cererea Observatorului Judeţean pentru Drepturile Copilului. În ceea ce priveşte starea de sănătate a copiilor, studiul arată un număr de 96 de copii născuţi fără acte în 2005 şi 32 în 2006. Au fost înregistrate 80 de avorturi la tinerele sub 18 ani în 2005 şi 72 în 2006. „Există o anumită categorie de persoane sub 18 ani cărora li se oferă modalităţi moderne de contracepţie, însă nu vor să le folosească, chiar dacă sunt gratuite. Constatăm după un timp că tinerele ajung la avort. Dacă ele nu vor să accepte ceea ce este bine pentru ele, nu putem să le obligăm”, declară dr. Simona Olteanu.
Numărul copiilor abandonaţi în secţiile de nou-născuţi şi pediatrie se ridică la 15 în 2006, cu cinci mai puţini decât cei abandonaţi în anul anterior.
Statistica a făcut obiectul discuţiilor de la întâlnirea grupului consultativ al echipei Observatorului Judeţean pentru Drepturile Copilului Hunedoara care a avut loc ieri în prezenţa dlui Pierre Poupard, reprezentant UNICEF în România. Scopul întâlnirii a fost acela de a prezenta şi dezbate împreună Capitolul privind sănătatea ce face parte din Analiza de situaţie a copiilor şi tinerilor din judeţul Hunedoara. La întâlnire au fost prezenţi Marlena Pintilie – coordonator program de monitorizare a drepturilor copilului, Voichiţa Pop – coordonator programe pentru protecţia copilului, Tania Goldner – coordonator programe de sănătate şi reprezentanţi ai firmei de cercetare Operations Research Bucureşti.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !