Hunedorenii continuă uscatul balcanic al rufelor

Hunedorenii continuă uscatul balcanic al rufelor
Deva – Deşi integrarea în Uniunea Europeană ar trebui să ne scutească de astfel de privelişti, prin oraşe, moda uscatului rufelor pe balcoane nu a dispărut. 

O scurtă plimbare prin oraşele judeţului e suficientă pentru a găsi încă un aspect care dovedeşte că românii s-au „europenizat” doar cu numele.

Fie că mergi la Orăştie, Simeria, Hunedoara sau Deva, ajungi la concluzia că balcoanele blocurilor sunt utile, printre altele, la uscatul rufelor.

Locatarii lasă ruşinea deoparte, în cazul în care o au, şi afişează tuturor celor care trec pe stradă lenjeria intimă întinsă la uscat. Acest obicei, statornicit în mentalitatea românilor de mult timp, tinde să nu se schimbe niciodată dacă autorităţile locale nu iau măsurile necesare pentru ca aceste practici să ia sfârşit.

Autorităţile locale cataloghează acest aspect ca fiind inacceptabil, dar cel puţin la Deva nu sunt prevăzute în hotărârile Consiliului Local penalizări care să descurajeze acest obicei.

„Afişarea pe balcon a rufelor e o chestie care ţine de educaţie. Este inacceptabil că am intrat în Uniunea Europeană cu un astfel de obicei care nu ar trebui să existe în mentalitatea românilor. Aşa cum rufele se spală în familie, la fel se şi usucă. Nu avem prevăzută nici o penalizare pentru oamenii care îşi usucă hainele pe balcon, deoarece acolo unde situaţia ţine de bunul simţ al cetăţeanului, noi nu putem face nimic”, afirmă Florin Oancea, viceprimarul municipiului Deva.

Există cetăţeni care condamnă uscatul rufelor pe balcon şi singura soluţie pe care o văd să funcţioneze este amendarea acelora care procedează aşa.

„E puţin jenant să-ţi arăţi lenjeria cu atâta uşurinţă. Eu cred că oamenii educaţi găsesc alte variante de a-şi usca rufele. Nu e prea frumos ca atunci când mergi prin oraş să vezi cum atârnă hainele pe balcon. Dacă s-ar stabili nişte amenzi pentru cei care nu ştiu să-şi usuce altfel rufele, sunt sigură că obiceiul ăsta ar dispărea”, crede Anca Măciucă.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !