Hunedorenii pot preveni exploatarea copiilor

Hunedorenii pot preveni exploatarea copiilor
Hunedorenii sunt invitaţi să denunţe cazurile de cerşetorie infantilă.

La finele anului 2006 in evidentele Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului DGASPC au fost inregistrate 83 de sesizari cu privire la cazuri de copii ai strazii, fiind confirmate 76 cazuri. Din cazurile mentionate pentru 22 copii s-a luat masura de plasament (21 copii – plasament in regim de urgenta in Centrul de Primire in Regim de Urgenta; 1 copil – plasament familial in familia largita), pentru 2 copii care nu aveau domiciliul in judetul Hunedoara, s-a actionat in vederea reintoarcerii in judetul de domiciliu. Cel mai mare numar de cazuri confirmate – 42 copii – fac parte din categoria „copii pe strada” – copii care muncesc in strada si se reintorc seara in familie.

Cersetoria este poate cea mai vizibila fata a tragediei prin care din pacate mai trec unele familii din judetul Hunedoara. Situatia socio-economica a judetului dupa anul 1989 a fost, pentru o lunga perioada de timp, una descendenta, fapt resimtit cu preponderenta in zonele monoindustriale. Restructurarea accentuata a sectorului industrial, realizata intr-o perioada scurta de timp, a dus la cresterea alarmanta a somajului la nivelul intregii tari, din acest punct de vedere judetul Hunedoara ocupand un nedorit loc fruntas.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara a realizat si deruleaza o serie de campanii de constientizare si informare pentru copii si pentru publicul larg, cu privire la riscurile pe care le implica cersetoria sau exploatarea economica.

Legea prevede ca indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani. Recrutarea ori constrangerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca faptele sunt savarsita de un parinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani. Fapta parintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor financiar sau material, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Stoparea acestui fenomen este in primul rand o datorie morala ce poate fi realizata numai printr-o deplina colaborare intre institutiile statului, organizatii neguvernamentale, si comunitatea locala.

Pentru sesizari:
– telefonic: 0254-233.341; 0254-216.840; 0254-213.940
– telefonul copilului: 983
– linia verde pentru protectia copilului: 0800 8 200 200
– in scris: Deva, b-dul Iuliu Maniu, nr.18
– e-mail: dgaspchd@easynet.ro

CL0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !