Hunedorenii sunt doriţi doar la lopată

Hunedorenii sunt doriţi doar la lopată
DEVA – Hunedorenilor li se oferă tot mai puţine locuri de muncă pentru care e nevoie de o pregătire specială sau un nivel de studii ridicat. Cei mai căutaţi sunt muncitorii necalificaţi pentru construcţii şi drumuri.

De aceea cei care nu pot sau nu doresc să facă asta îngroaşă rândurile şomerilor. În ianuarie rata şomajului a fost cea mai ridicată din ultimele patru luni.
Deşi lunar există circa 2.000 de locuri de muncă disponibile în judeţ, acestea se adresează în general muncilor necalificate sau care necesită o calificare de scurtă durată. Angajatorii din domeniul industriei uşoare preferă chiar să-şi califice muncitorii la locul de muncă. Prea puţini patroni s-au gândit să plătească mai bine ora de muncă. Cei care stăpânesc meserii cerute pe piaţa muncii preferă să se angajeze în alte judeţe, sau chiar în străinătate, unde munca lor e mai bine răsplătită. „Cei care sunt acum şomeri fie sunt prea în vârstă pentru a se recalifica, sau pentru a face faţă meseriilor pentru care e cerere, fie s-au obişnuit cu statutul de şomer şi, eventual, îşi rotunjesc veniturile la negru”, spune Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara.


În luna ianuarie, deşi s-au angajat, în judeţ, peste 2.700 de persoane, dintre care 1.550 pentru perioadă nedeterminată, au mai rămas libere mai mult de 1.850 de posturi. Cu toate acestea 11.120 de hunedoreni sunt cuprinşi în evidenţele AJOFM fără loc de muncă, iar peste 4.700 primesc indemnizaţia de şomaj.

Încă nu vor muncitori străini
Deşi e o lipsă cronică de forţă de muncă pe piaţă, angajatorii hunedoreni nu şi-au exprimat până acum intenţia să importe muncitori. „Niciun angajtor nu ne-a propus să facem demersuri în vederea aducerii de muncitori străini”, declară Ciprian Roncea, purtător de cuvânt al AJOFM Hunedoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !