Îi pregătesc pentru moarte

Îi pregătesc pentru moarte
Bolnavii terminali de cancer si SIDA din Bihor vor putea fi asistati de specialisti. Dr. Mary Baines, întemeietoare a hospice-ului, a fost prezenta în weekend la Oradea.

Decorata de Regina Angliei pentru modul în care studiaza metodele de a usura ultimele clipe ale bolnavilor terminali, Mary Baines a sarbatorit în Bihor Ziua mondiala a îngrijirii paleative si inaugurarea unui astfel de centru în Oradea. „Daca pentru pregatirea omului pentru nastere, medicii sunt dispusi sa aloce ani si ani de zile, pentru a-i pregati pe suferinzi sa-si traiasca ultimele clipe oamenii aloca, daca avem noroc, cel mult o dupa-amiaza”, spune Mary Baines. Controlul durerii


Doctorul britanic le-a dedicat bolnavilor în stadiul terminal întreaga viata. Serviciul de hospice presupune controlul stiintific al durerii, o foarte buna comunicare cu bolnavii si, nu în ultimul rând, ajutor acordat familiei bolnavului. Mary Baines sustine ca în 85% din cazuri de bolnavi terminali specialistii pe care îi coordoneaza au reusit sa controleze durerile acestora, în 10% din cazuri bolnavii au mai simtit dureri la miscari bruste, iar în 5% din cazuri încercarile au esuat, fiindca bolnavul a refuzat sa coopereze.

„Trebuie sa le dam acestor oameni raspunsuri delicate, dar adevarate, fiindca astfel se reduce nivelul de anxietate. Nu trebuie neglijate nici nevoile lor spirituale, spune dr. Baines. Multi bolnavi terminali au sentimente de vinovatie si teama de ce se va întâmpla dupa. Nu e bine sa le luam speranta, dar trebuie sa le spunem adevarul”.


Bursasiu Veronica